Krimp de luchtvaart protest op Groningen Airport Eelde

Een brede coalitie van bezorgde burgers organiseerde vandaag, zaterdag 14 mei, zes manifestaties op de vliegvelden Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Maastricht, Eelde en Lelystad. Zij protesteren tegen de groeiende overlast van en vervuiling door het vliegverkeer met de leus Noodlanding voor het Klimaat.

Bij het protest op Groningen Airport Eelde waren zo’n vijftig mensen, waaronder Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging. Zij ging in op de gevolgen van de toename van het aantal vliegbewegingen en de consequenties van de flora en fauna in dit stuk natuurgebied wat wij allen zo koesteren.

Alle foto’s van de protestbijeenkomst: klik hier 

Naast haar spraken diverse statenleden van Drenthe en Groningen en Friesland. (GL,PvdD,SP)

Jaar in jaar uit moet veel geld toegelegd worden op het instant houden van Airport Eelde terwijl de economische waarde ervan gering is. We moeten af van fossiele brandstoffen en een weg voor duurzaam vervoer inslaan en bij ons zelf te rade gaan of we nog voor een appel en een ei willen vliegen bij een onderwerp waar de overheid miljoenen aan subsidie verstrekt. Dat moet anders. Zes vliegvelden een beetje teveel van het goede! en het zuigt nogal wat belastinggeld en vergt veel van ons milieu. Het. blokkeert de investeringen voor de nodige energietransitie. Dat moet anders!

Een bijzondere bijeenkomst waar vele politiek getinte mensen aanwezig waren. Zo was de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren aanwezig. Ook waren verschillende belangenverenigingen aanwezig. Helaas weinig burgers en bewoners die op dit protest waren afgekomen.

Wij zien liever de natuur vliegen!

De Marechaussee hield het protest van een afstandje in de gaten. Van tevoren waren er afspraken gemaakt dat er geen drones of ballonnen de lucht in mochten.” Een vredig gebeuren.

Lizette van Dijken van Groningen Airport Eelde laat aan OOGTV dat ook hard aan de toekomst gewerkt wordt. De luchtvaart bevindt zich in een transitie naar een meer duurzame vorm. Maar er gaat veel tijd overheen voor dit bereikt is. En is er al veel bereikt. Kijk bijvoorbeeld naar het zonnepark dat we hier hebben waarmee we 6.600 huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien. We kijken nu of we dat uit kunnen breiden. Daarnaast gaan we bezig om groene waterstof te produceren dat in te zetten is voor de luchtvaart. Hier hebben we een subsidie voor gekregen. De protesteerde bewegingen laat weten dat deze argumenten al veertig jaar worden gebruikt en zie het resultaat van vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *