Kristallnacht herdenking in centrum Groningen | Nooit meer voor niemand

Vandaag, 7 november, vind in Groningen de herdenking van de Kristallnacht  plaats. De Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 was het begin van de Holocaust of Sjoa in Europa. In deze nacht werden in Duitsland op grote schaal Joodse bezittingen vernield. Vooral scholen, synagogen en winkels moesten het ontgelden. Er vielen waarschijnlijk meer dan 200 doden en bijna 30.000 Joden werden gevangen genomen en gedeporteerd naar interneringskampen.Propagandaminister Joseph Goebbels noemde de gebeurtenissen met een verhullende woord ‘Kristallnacht’. In Duitsland wordt tegenwoordig gesproken van ‘Pogromnacht’.

Stille Tocht 

Deelnemers aan de Stille Tocht met onder meer burgemeester van Groningen Koen Schuiling, Wethouder Philip Broeksma en Gerdi Verbeet, hadden zich rond de klok van twee uur verzameld op het Waagplein. Violiste Marjolijn speelde een korte vioolsolo Der gasn nign, waarna de stille tocht, begeleid door leerlingen van het Werkman College, via de Vismarkt en Folkingestraat de Synagoge aan te doen. Gerdi Verbeet is uitgenodigd de Kristallnacht Herdenkingslezing te verzorgen.

 

De herdenking van de Kristallnacht op 9 november is ook de Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme. Op deze dag wordt ook de val van de Berlijnse Muur herdacht .

Foto’s: Jan Hendrik van der VeenFocusGroningen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *