Kunstenaar Joop Luining

Vandaag een afspraak met één van de kunstenaar uit de wijk Paddepoel en wel Joop Luining. Joop heeft zijn atelier aan huis. De schilderijen van de marineschepen hebben een verbintenis met zijn verleden. Joop heeft bij de marine gezeten.

Joop Luining, tekenaar en schilder.

Tekenen is, voorzover hij zich kan herinneren altijd aanwezig geweest en die kant zou het later ook op gaan, dacht hij. Clichétekenaar, lithograaf of iets dergelijks. Het liep anders. Het werd een mode beroep n.l. dameskapper. Luining dameskapper aan de Bedumerweg. Ik herinner me dit nog. Vormgeven met allerlei haarsoorten was ook creatief. Hij nam deel aan kapwedstrijden op nationaal en internationaal niveau en er werden vele prijzen behaald. De keuze was gemaakt, een eigen bedrijf samen met zijn vrouw.

Het tekenen bleef wel steeds aanwezig, want de grenzen moesten verlegd worden. Cursussen werden gevolgd o.a. de “famous artists schools”, en privé-lessen van o.a. Ruurd Elzer, Klaas van Dijk en Henk v.d. Idsert Bergen.

 

Kennis vergaren was voor hem belangrijk. Daar werd dan in de vrije uren en ’s avonds aan gewerkt. En natuurlijk, overdag het bedrijf, want er moest wel brood op de plank komen. Jarenlang was het een tweedeling.  Sinds het bedrijf in 1997 is verkocht, wijdt Joop zich helemaal als autodidact aan de kunst. Dat was en is zijn doel.

De essentie van het werk

Vanuit de waarneming, met kleur tot een goede compositie te komen. Volumes en elementen spelen vaak een dominante rol. Door de werking van kleur-tegenstellingen, waarbij ook contouren, sterk of zwak een rol spelen, probeert Joop harmonie, ritme en een evenwichtige compositie op het beeldvak te plaatsen, mede door diversiteit in techniek en kleur.

Daarna probeert hij geleidelijk grenzen te verleggen door uit vloeiende of harde kleurvlakken portret of modelstudies te maken met kleurige inkten en pastelkrijt. Hier wil hij mee door experimenteren. De voorliefde voor het model en het portret spreekt voor zich. De vele jaren dat hij lid is van de Stichting “de Vrije Teken Academie “Jan Koster”, hebben in belangrijke mate bijgedragen aan zijn tekenvaardigheid. Het werken van tijd tot tijd met meerdere kunstenaars geeft inspiratie en vaak een graadmeter voor het eigen niveau.

Het buiten werken geeft Joop veel voldoening. Er wordt dan vaak een schilderij of aquarel in één keer gemaakt. Ook worden van uit voorstudies vooraf stadsgezichten of schepen bij een haven gemaakt. Vooral oude roestige boten hebben zijn interesse.

Inspiratie komt niet altijd vooraf, maar kan tijdens een moeizaam begin opkomen en dan is er geen houden meer aan. Dan wordt er gewerkt, intiutie speelt ook mee tot het gewenste resultaat wordt benaderd – want af is het nooit.

Meer foto’s van de kunstenaar: klik hier

Alle informatie over de schilder op zijn website: kik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *