Kunsthistoricus Henk van Os ontvangt eerste boek De Ploeg

Donderdag 8 maart is in het Groninger Museum het eerste exemplaar van het boek De Ploeg. Avant-garde in Groningen 1918-1928 uitgereikt aan kunsthistoricus prof. dr. Henk van Os. De presentatie van het boek is tevens de aankondiging van de manifestatie 100 Jaar de Ploeg en de grote overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum van 26 mei tot en met 4 november 2018.

Van Os onderging zijn kunst- en cultuurhistorische vorming onder invloed van generatiegenoten die opgroeiden in de schaduw van De Ploeg. Hij stelde meerdere tentoonstellingen samen en verzorgde vele publicaties over de vereniging. Dankzij zijn inspanningen kreeg De Ploeg grote naamsbekendheid in binnen- en buitenland.

Het rijk geïllustreerde boek De Ploeg. Avant-garde in Groningen 1918-1928 bevat 272 pagina’s en is verkrijgbaar bij de boekhandel en de museumwinkel voor de prijs van € 29,95. Het is een samenwerking tussen het Groninger Museum en de Stichting 100 Jaar de Ploeg. Auteurs: Anneke de Vries, Doeke Sijens, Egge Knol, Han Steenbruggen, Henk van Os, Jikke van der Spek, Kees van der Ploeg, Mariëtta Jansen, Mieke van der Wal, Peter Vroege (boekconcept). ISBN: 9789462582484. Uitgever: WBOOKS.

De Ploeg
Een groep jonge kunstenaars besluit in de zomer van 1918 dat het tijd wordt om het braakliggende Groningse kunstleven vruchtbaar te maken. De kunstkring die ze oprichten stimuleert onderlinge uitwisseling en verbaast het Groningse publiek met de kwaliteit van de eerste expositie. Dan raken de activiteiten van de vereniging in een stroomversnelling als Jan Wiegers, een van de oprichters, met financiële steun van zijn kunstvrienden gaat kuren in Davos en kennismaakt met de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner. Het boek De Ploeg. Avant-garde in Groningen 1918-1928 richt de schijnwerpers op De Ploeg in de stormachtige jaren twintig, met lokale miskenning naast internationaal succes, en scherpe meningsverschillen naast vruchtbare samenwerking.

Programma 100 Jaar De Ploeg
Het programma van de manifestatie 100 Jaar De Ploeg is bekend. Actuele informatie over het programma en de vele verrassende activiteiten in stad en ommeland is te vinden op deploeg100jaar.nl

Foto’s: Siebrand Wiegmande

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *