Laat ons niet vergassen op het Groninger land

nederland 2016, groningen, centrum, laat ganzen niet stikken, martinikerkhof

Vanmorgen, woensdag 16 maart, voerde de plaatselijke afdeling van de Partij voor de Dieren een actie tegen het vergassen van ganzen bij het provinciehuis aan het Martinkerkhof.  Diezelfde dag zal fractievoorzitter Kirsten de Wrede een motie indienen tijdens de vergadering van de Provinciale Staten waarin zij namens de Staten het college oproept nu en in de toekomst niet over te gaan tot het vergassen van ganzen.  Vorig jaar zijn er bijna 3000 ganzen doodgeschoten in onze provincie, omdat ze voor schade aan landbouwgewassen zorgen. Sinds kort is het toegestaan om ganzen ook massaal te gaan vergassen, mits het provinciale bestuur daar ook toestemming voor geeft. Dat gebeurt dan tijdens de ruiperiode, zodat de dieren niet kunnen vliegen. In Friesland heeft dit geleid tot verschrikkelijke taferelen, waarbij de dieren volledig in paniek waren voordat ze bijeen waren gedreven en de oudste dieren de jongste vertrapten. Verstikking met kooldioxide is wreed: de dieren vallen niet rustig in slaap, maar stikken en krijgen pijnlijke zenuwtrekkingen. De Tweede Kamer heeft inmiddels opgeroepen het doden van varkens met kooldioxide te verbieden.

Alle foto’s van de demonstratie: klik hier

Hier komt nog bij dat het vergassen van ganzen niet leidt tot het verminderen van de ganzen aantallen. De grootte van de populatie van dieren hangt altijd samen met voedselaanbod en schuilmogelijkheden.

natuur, vogels, ganzen

Alhoewel deze motie zich alleen richt op het vergassen van ganzen, is de Partij voor de Dieren ook fel tegen het doodschieten van ganzen. Ganzen zijn monogame dieren met complexe familiestructuren: de dieren moeten partners en familieleden missen en raken daardoor getraumatiseerd. Daarnaast schieten jagers vaak mis en vliegt ongeveer een kwart van de ganzen met schotwonden in hun lijf.

Helaas besloten de Gedeputeerde Staten anders te besluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *