Lauwersoog Ezumakeeg een gebied waar heel veel is te zien

Met alle berichtgeving over de enorme toename van het aantal coronabesmettingen tijd om er even op uit te trekken en de gedachten even verzetten. Vandaag op weg naar Lauwersoog  en Ezumakeeg, een natuurgebied in Noord Nederland, en in  het westen van het Lauwersmeergebied. Hier bevinden zich grote aantallen vogels, en ook vaak zeldzaamheden tussen de algemenere soorten. Mistachtig weer hetgeen in de middag opklaarde.

Voorbij Zoutkamp een mooie graspieper in de mist. De graspieper is een algemene piepersoort in Nederland. Heeft geen opvallende kenmerken, maar roep en zang zijn karakteristiek en schaars in de winter.

We nodigen u graag uit de natuursite eens te bekijken: klik hier 

In de haven van Lauwersmeer was het gezellig druk. Binnenvarende vissersboten, visnetreparatie en het klaarmaken van de oesters. Een oester is een eetbaar weekdier dat in ondiepe, warme wateren van de oceaan leeft. De schelp bestaat uit twee kleppen, de bovenste is vlak en de onderste gebogen. De buitenkant is ruw, grijskleurig en hard; aan de binnenkant bevindt zich het vlees dat kan variëren van romig beige tot grijskleurig.

De steenlopers waren druk. De steenloper foerageert op kenmerkende wijze, waarbij hij met zijn snavel allerlei materiaal (schelpen, steentjes, zeewier) omkiept om te kijken of er iets onder zit (vandaar de Engelse naam ’turnstone’). Steenlopers zijn onmiskenbaar, vooral in het prachtkleed en aan de kust vooral op dijken en strekdammen te vinden. Op de foto is te zien hoe een krabbetje als maaltijd wordt genuttigd.

Enumazeeg is een eldorado voor de natuurfreaks. Veel water en veel vogelsoorten met de konikspaarden in het gebied brengt je tot rust en het is er volop genieten. Kortom, een prachtig gebied, waar heel veel valt te zien! En bij het spotten kan een goede verrekijker en scoop niet ontbreken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *