Legeroefeningen Marnewaard naast Nationaal Park Lauwersmeer

Naast het natuurreservaat Nationaal Park Lauwersmeer ligt het oefenterrein Marnewaard van Defensie waar naast de Nederlandse land- en luchtmacht ook geoefend wordt door strijdkrachten van bondgenoten en waar het oefendorp Marnehuizen is ondergebracht.

Van 22 juni tot en met 3 juli waren er verschillende oefeningen waar cursisten ondermeer getraind werden in het waarnemen en positioneren van uit te schakelen gronddoelen.

Op 8 en 9 julivond een parachutespringoefening boven de Marnewaard op het programma in het kader van de oefening Red Strike waar een Duits vliegtuig (Skytruck PZL M-28) opzien baarde door te landen op het terrein van defensie in het Lauwersmeer. Dit toestel, na nu blijkt, was betrokken bij een geheime oefening van het Korps Commandotroepen. Het blijft momenten kiezen in een groot gebied met als gevolg dat de landing niet is vastgelegd maar wel in de lucht is waargenomen.

Rupsvoertuigen:

Mariniers uit Doorn maken gebruik van Bandvagn S10-rupsvoertuigen (Viking).

De Viking Bandvagn S10 (BvS10) is een amfibisch en gepantserd rupsvoertuig. Dankzij zijn rubberen rupsbanden kan het uitstekend uit de voeten op alle soorten ondergrond.De BvS10 is inzetbaar bij temperaturen van min 46 tot plus 49 graden Celsius. Dit maakt het voertuig geschikt voor de meest uiteenlopende omstandigheden, van woestijn tot Arctische gebieden. De Viking bestaat uit een voor- en achterwagen met een gekoppeld stuurmechanisme.

Specificaties

merk: BAE Systems-Hägglunds, aantal: 73, lengte: 7,60 meter (reparatie- en bergingsvoertuig: 7,80 meter), breedte: 2,20 – 2,56 meter, hoogte: 2,69 meter, gewicht: circa 11.000 kilo, maximale snelheid weg: 65 kilometer per uur, maximale snelheid water: 5 kilometer per uur, zitplaatsen: voorwagen maximaal 4. Achterwagen maximaal 8, afhankelijk van de variant., motor: Cummins ISBe250-30-turbodiesel, 184 kilowatt bij 2.500 omwentelingen per minuut, brandstofverbruik: circa 76 liter per 100 kilometer.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *