Levend paard verdwijnt in stad Groningen

De gemeente heeft tot grote teleurstelling van velen, besloten de drafsport in Groningen te laten verdwijnen. Begin augustus de laatste koers voor een stad die gekenmerkt wordt door het paard. Er moet ruim baan gemaakt worden voor recreatie en sport. De drafbaan moet plaats maken voor grootschalige evenementen en u begrijpt weer een locatie waar de Groningen niet meer ongestoord kan wandelen en genieten van de behoefte aan enige rust. 

Groningen en het paard

Als je het hoofdstation in Groningen uitwandelt sta je al snel tegenover het ‘peerd van Ome Loeks’.  Een beeld van Jan de Baat waar het lijkt dat het paard in zijn voetstuk wil happen. Een paard welke op vele relatiegeschenken voorkomt. 

Op de Radesingel treffen we een veulen, gemaakt door Wladimir de Vries aan, ‘Lutje Loeks’. En op de top van de Olle Grieze een paard als windvaan en dan moet de stad toch wel echt liefde voor het paard hebben. We lezen dat aan het einde van de 15e eeuw een paard met ruiter werd geplaatst. Het ging niet om het paard maar om de ruiter Sint Martinus, waar de Martinitoren en -kerk hun naam aan danken. Tweehonderd jaar later verdween de ruiter en het paard mocht blijven. Dit paard stortte op 8 maart 1822 naar beneden ten gevolge van bliksem, wat twee Groningers het leven kostte. Er werd een nieuw paard naar de top gelezen en zo werd het paard het symbool van Groningen.

Levende paarden

Regelmatig zagen we nog bruidspaartjes naar het stadhuis trekken in zien we toeristen per koets door Groningen trekken. 

 

Groningen ontzet

Op 28 augustus herdenkt Groningen Bommen Berend, waarin herdacht wordt dat Groningen in 1672 werd bevrijd van de troepen van de Bisschop van Munster. Hier staat het levend paard centraal met de jaarlijkse tuigpaardenkeuring en een concours-hippique. Het paard als inzet om de hele provincie te laten opgaan in de feestelijke viering. 

Rijtuigenmuseum

Groningen is nog steeds een paardenrijk land en het is dan ook te begrijpen dat in het Groningse Nienoord het Nationaal Rijtuigenmuseum is gevestigd.

Peerdjerennen op de drafbaan in het mooie Stadspark gaat verdwijnen en gaat de beeldspraak Groningen: het trekpaard voor de ontwikkeling hiermee ook verdwijnen?

2 gedachten over “Levend paard verdwijnt in stad Groningen

  1. Wij voelen alleen maar haat naar de 2 wethouders toe, die de drafsport in de stad Groningen de nek hebben omgedraaid.
    Mevrouw Jongman en Chakor: MAY YOU BURN IN HELL.
    Namens vele omwonenden van het Stadspark en de mensen, die beroepsmatig aan de Drafsport verbonden zijn en de echte paardensport liefhebbers in de provincie Groningen en Drenthe.

  2. Handen af van het Stadspark en van de draverijen, deze zijn historisch aan Groningen..de paardenstad verbonden.Wordt dit de nek omgedraaid door mensen die geen enkele verbondenheid noch verleden met deze provincie en stad hebben.De monsterlijke vertoningen van de zgn muziekevenementen …met gebruik van middelen is dankzij de nieuwe covid, die doorgang zal vinden ook al weer van vergane tijd behoren.Weg met die overlast gevende troep.En laat mevr.Chakor zich lekker ergens anders gaan uitleven.Van toeten noch blazen weten en een hele cultuur van eeuwen om zeep helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *