Licht en Ruimte vanuit hoogwerker van start

GRAS hoogwerker-8432Wethouder Roeland van der Schaaf gaf vandaag de aftrap voor de manifestatie Licht & Ruimte dat in opdracht van de gemeente wordt georganiseerd door Platform GRAS. Het programma van de manifestatie sluit aan bij de Week van de Wederopbouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Groningers kunnen de komende weken stemmen op hun meest favoriete gebouw uit de periode 1945-1970. Deze naoorlogse panden staan centraal in deze manifestatie.

Hoogwerker
Van der Schaaf ging dan om 11.00 uur met een hoogwerker de lucht in om de architectuur van het pand van Cosmo aan de Grote Markt van dichtbij te bekijken.

Morgen
Een dag later, op donderdag 26 september, barst de strijd om de verkiezing van het mooiste wederopbouw-pareltje van Groningen los. Zes ambassadeurs, te weten Arno van der Heyden, Benni Leemhuis, Beno Hofman, Lykle de Vries, Pieter Bregman en Miranda Bolhuis ontfermen zich over een naoorlogs gebouw en strijden via OOGtv, de Gezinsbode, Facebook en Twitter voor zoveel mogelijk stemmen op dat gebouw. Voor de eeuwige roem, uiteraard, en voor een (kleine) opfrisbeurt die het gebouw en de ambassadeur kunnen winnen. Groningers kunnen via de website www.lichtenruimtegroningen.nl hun stem uitbrengen.

Winnaar
De winnaar van deze verkiezing zal op 17 oktober bekend gemaakt worden bij de opening van een tentoonstelling  over het werk van gemeentearchitect J.H.M. Wilhelm, in de hal van RO/EZ aan het Gedempte Zuiderdiep. Wilhelm was ontwerper van het landelijke bekende Groningse schooltype uit de jaren `50. Bij de bouw van deze scholen werd veel aandacht besteed aan het ontwerp, waardoor het schoolkind zich als individu zo optimaal mogelijk kon ontwikkelen.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *