Lijsttrekkersdebat Groningen | Groningen alleen het centrum?

Zestien politieke partijen waren gisteravond aanwezig in het Forum in centrum Groningen om deel te nemen aan het lijsttrekkersdebat, op touw gezet door DvhN en OOGTV. Na een bliksemsnel voorstel rondje de eerste stelling. Zondags de winkels open om 10.00 uur. Dan vraag je je toch echt af wordt dit een interessante avond.

Het ging voornamelijk over de binnenstad van Groningen zoals moet de terrasverwarming verboden worden, meer camera’s, meer handhaving etc. Men kon op de stellingen reageren voorafgegaan door filmpjes van Groningers in het centrum van de stad die de vraag doet oproepen is er nog meer dan alleen centrum Groningen?

D66 die beweert dat het goed gaat  met de burgerparticipatie en het voorbeeld Paddepoelsterbrug aanhaalt. Namens de politiek? Nee het waren de burgers die tot actie kwamen en niet de politiek. Dat het tot samenwerking is gekomen uitstekend maar wel de juiste volgorde graag.

Totale mislukte overleggen over de Gerrit Krolbrug en het Stadspark. Er wordt gewoon niet geluisterd en het college ging hun gang waren de verwijten.

De SP samen met de Dierenpartij daagden Groen-Links uit als zij bij het volgend collega aan tafel zitten het geld voor de armoedebestrijding te verdubbelen. Eén op de zeven kinderen in Groningen leeft in armoede. Hier zijn we ook afhankelijk van de Haagse politiek en we doen al heel veel aldus Groen Links.

Sport is onder het bewind van Inge Jongman CU opgezadeld met hoge tarieven en de deelname eraan op vele vlakken bemoeilijkt. Groningen heeft het niet zo met sport en te hopen is dat het volgende college het ongenoegen van sport liefhebbend Groningen weet weg te nemen.

Het betaald parkeren zou alleen nodig moeten zijn daar waar het noodzakelijk is stelt het CDA die zich ergert aan de hoge kosten die mantelzorgers etc dadelijks moeten betalen. Ondoordacht waarop Inge Jongman aangaf dat gekeken wordt naar een passende oplossing.

Nieuwe Oosterpoort

We moeten weer zeventig jaar vooruit met een nieuwe Oosterpoort en de kosten rond de driehonderd miljoen euro zijn dat zeker waard aldus D66. Voor sommige partijen schrijnend deze investering in relatie dat Groningen als armste stad van Nederland aangemerkt wordt.

Wonen

Aan het eind iets over wonen. Sociaal bouwen etc. Een ding is duidelijk; een groot tekort, veel gebouwd voor jongeren en waar de gewone Groninger op zoek naar een huur- of koophuis nog wel even zal moeten wachten, zeker nu de huisvesting van vluchtelingen hierbij opgeteld gaat worden. Waar en hoe moet er gebouwd gaan worden zal nog een hele opgave zijn,

Zernike

Huisvesting studenten op het Zernike complex dan zal er iets meer moeten gebeuren dat een gebouw plannen zonder de nodige voorziening. Toch vreemd dat we regelmatig melden dat door de toename van jongeren gekeken moet worden naar de te bieden faciliteiten, immers het gaat niet alleen om het centrum van Groningen.

Kortom, een politieke avond over de binnenstad van Groningen waar de kiezer zijn gelijk krijgt dat de politiek steeds verder van de bewoners komt te staan en Haren, Ten Boer etc. niet of nauwelijks betrokken werden. Volgt Groningen de trend op lokale partijen te gaan stemmen?

Kijk hieronder het lijsttrekkersdebat.


Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *