Limburg Arcen – Kasteeltuinen Arcen

Het Kasteel van Arcen stamt uit de 17e eeuw en is gebouwd in opdracht van de Hertogen van Gelre. Het huidige kasteel in het Limburgse Arcen werd gebouwd op de restanten van het vorige Kasteel dat op haar beurt weer werd gebouwd op de restanten van het eerste Kasteel ‘Huys den Kamp’.Het huidige kasteel is gebouwd in de barokperiode. Barok kenmerkt zich onder andere door overdadige vormen en uitdrukkingen van kracht – het streven naar grootsheid. Het gebouw verloor zijn symmetrie door een brand in de 19e eeuw waarbij de linkervleugel verloren ging. Dit deel van het gebouw is nooit meer herbouwd.

Het Koetshuys

In het Koetshuys stonden vroeger de koetsen en landbouwwerktuigen van de kasteelheren. Later toen de Zwitserse kunstschilder professor Friedrich August Deusser eigenaar werd van het Kasteel, werd het Koetshuys ingericht als atelier. In de gevel bevinden zich nog kleine karakteristieke ovale raampjes uit vroeger tijden. Aan de noordzijde van het Koetshuys zit een groot raam dat de kunstschilder heeft laten aanbrengen zodat hij voldoende licht in zijn atelier kreeg. De kunstschilder heeft in het Koetshuys van Kasteeltuinen Arcen honderden schilderwerken gemaakt.

Rosarium

 

De tien rozentuinen in het  Rosarium hebben allemaal een eigen thema en herbergen onder andere klimrozen, leirozen en liaanrozen. Wanneer de rozen volop in bloei staan is het in de tuinen een waar geur- en kleurfestijn.

Water- en beeldentuin

Vanuit het romantische Rosarium verder op ontdekkingsreis door Kasteeltuinen Arcen, komt u door de Hosta-Varentuin terecht in de uitgestrekte water- en beeldentuin. Hier komt u volledig tot rust. Tussen de zacht glooiende grasheuvels liggen zeven grote vijvers met bijbehorende waterplanten op verschillende niveaus. De vijvers fungeren als natuurlijke spiegels waarin monumentale bomen, kunstobjecten en de lucht op een speciale wijze worden weergegeven.

Lommerrijk

Lommerijk betekent letterlijk ‘schaduwrijk’. In de schaduw van diverse boomsoorten groeien in deze tuin vele vaste planten. Longkruid, astilbe, eendagslelies en bolgewassen bieden in de bloeiperiode het Lommerrijk een uitbundige kleurenpracht.  In het Lommerrijk maakt u tevens kennis met doodshoofdaapjes die hier op verschillende eilanden leven.

Wereldtuinen

In de wereldtuinen in Kasteeltuinen Arcen worden de verschillende opvattingen van tuinaanleg in andere werelddelen tentoongesteld.

De Italiaanse tuin

Een strak maar vriendelijk laantje leidt naat het Toscaanse paviljoen. Ondanks een niet geheel doorgevoerde symmetrie, is eer wel evenwicht in de tuin. Dit dynamische evenwicht is, net als de verschillende niveaus, karakteristiek voor veel Italiaanse tuinen.

De Bordertuin

Hier worden we verrast door de diverse combinaties van vaste planten, rozen, grassen en bolgewassen. Er is geen tuintype dat zo duidelijk de tijd van het jaar aangeeft als een vastplantentuin.

Het Bamboebos

In de negentiende eeuw waren bamboes in tuinen een exclusiviteit. Tegenwoordig worden steeds meer soorten gevonden en gekweekt die in ons klimaat goed gedijen.  In de Kasteeltuinen Arcen staat een enorme collectie bamboes, van bodembedekkende tot meer dan zeven meter hoge soorten.

De Rotstuin

In de Rotstuin ligt ongeveer een miljoen kilo natuursteen uit de Ardennen. Deze blokken geven de tuin een natuurlijke uitstraling. Door de combinatie van rotsblokken en naaldbomen wanen we ons in het hooggebergte.

De Oosterse tuin

In de Oosterse tuin worden we meteen verrast door het authentiek Thaise vissershutje dat midden in één van de grasvelden staat. Door de beplanting en de karakteristieke in bonsaivorm gesnoeide bomen straalt de tuin een oosters sfeer uit.

De Acertuin

In de Acertuin is een grote diversiteit aan Japanse esdoorns te bewonderen. Zowel in het voorjaar, wanneer het blad net uit de knop gekomen is, als in het najaar is deze tuin een prachtig kleurenfestijn. Deze langzame groeiers hebben warme kleuren en sierlijke grillige bladvoren.

Een fotoreportage over de kasteeltuinen: klik hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *