Limburg Venlo Kloosterkapel Domani

Domani, een voormalige kloosterkapel, vinden we aan de Keizerstraat in Venlo.  Deze kapel in het Limburgse Venlo is een rijksmonument en herinnert, samen met het voormalig klooster en bijbehorende tuin die begrensd wordt door de oude stadsmuur, aan het rijke laat middeleeuwse kloosterleven in Venlo. Aan het einde van de twintigste eeuw nam de belangstelling voor het katholieke kloosterleven af.

De dominicianen in Venlo verkochten deze kapel, samen met het door hen in 1962 op de middeleeuwse keldergewelven gebouwde nieuwe klooster aan een woningstichting in Venlo-Blerick.

De kapel heeft, naast hoogwaardig onderhoud, renovatie van casco en restauratie van de luidklokken en orgel, vele eigentijdse voorzieningen gekregen die haar een nieuwe toekomst beloven. In het voorportaal is een kleine devotiekapel voor Maria in de Weide ingericht. Een nieuwe entree voor bezoekers is aan de buitenpatio gerealiseerd en geeft toegang tot een bijzondere foyer in de voormalige sacristie.

De toevoegingen van de akoestiek, passende verlichting en complete klimaatbeheersing hebben het interieur van de voormalige kloosterkapel volledig in tact gelaten. Deze monumentale, eeuwenoude kapel gaat als exclusief cultuurpodium en locatie voor burgerlijke huwelijken en bijzondere ontvangsten verder als Domani, podium voor morgen.

Het Keizerstraatje, in de volksmond Floddergats genaamd, bevinden we ons in één van de weinig bewaarde oorspronkelijke oude delen van de stad Venlo. Rondom de kloosterkapel is een hekwerk geplaatst met Venlose persoontyperingen. Köpkes worden ze liefkozend door de Venlonaren genoemd. Het hekwerk is ontworpen door de Venlose kunstenaar Ger Jansen. Ze zien we een Höllewölle (een sufferd) een Prazelmuts (onbenullige praatjesmaker) etc. aan. Heel bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *