Maand lang actie in provincie Groningen tegen falend overheidsbeleid gaswinningsgebied

Er gaat in Groningen nog altijd te veel mis voor gedupeerden in het gaswinningsgebied. De Groninger Bodem Beweging, Het Groninger Gasberaad, Sandra Beckerman en Chris Garrit – de initiatiefnemers van de Fakkeltocht in stad begin dit jaar – organiseren vanaf 16 augustus een nieuwe actie. Ditmaal duurt de actie niet een dag, maar een maand lang.

De initiatiefnemers eisen een veilige en een stressvrije leefomgeving voor alle Groningers. Ruimhartige compensatie, een ‘geen woorden maar daden’ beleid én het zo snel mogelijk dichtdraaien van de Groninger gaskraan zijn hiervoor nodig. Het wordt tijd dat de overheid op gaat komen voor haar burgers. Het is tijd voor respect voor Groningen!

Waarom een actie vanaf 16 augustus?
Tien jaar geleden, op 16 augustus 2012, beefde de aarde in en rond het dorp Huizinge. Groningen stond op z’n grondvesten te schudden door de zware beving van 3.6 als gevolg van de gaswinning. Heel Nederland werd die dag ‘wakker geschud’. Sindsdien is voor iedereen duidelijk dat het anders moet. En toch, tien jaar later zijn de problemen door de gaswinning onverminderd groot. Daarbij zijn bewoners niet alleen de dupe geworden van de bevingen, maar ook van een volledig tekortschietend overheidsbeleid om de problemen in al die jaren op te lossen. Dit moet anders.

Wandeltocht van Huizinge naar de stad Groningen
Om aandacht voor de actie te vragen trapten de initiatiefnemers af met een wandeling vanaf Huizinge naar de Grote Markt in Groningen vandaag 16 augustus.

Op 16 september wordt er een actie op de Grote Markt in Groningen georganiseerd. De initiatiefnemers presenteren dan een eisenlijst, samengesteld aan de hand van de informatie die is opgehaald tijdens de themabijeenkomsten. Den Haag kan en mag zijn ogen niet meer sluiten voor de ramp in slow motion die zich al tien jaar lang in Groningen afspeelt. Het is tijd voor respect voor Groningen!

Foto’s: Rieks Oijnhausen

Meer informatie op de website van Respect voor Groningen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *