Maatregelen voor verwachte drukke Koninginnenacht en -dag

koninginnedag-mensen-1Groningen is op maandag 29 en dinsdag 30 april de plek waar vele duizenden mensen Koninginnenacht en -dag komen vieren. Verwacht wordt dat de Koninginnenacht met 100.000 bezoekers de drukste nacht van het jaar wordt in het horecagebied van de binnenstad. Op Koninginnedag bezoeken veel mensen de vrijmarkt aan de singels en later op de middag en avond trekt veel publiek naar de binnenstad. Op 30 april worden 150.000 bezoekers verwacht. Organisatoren, gemeente, politie en hulpverleningsdiensten werken nauw samen om het voor iedereen een bruisend en veilig feest te maken. Daarvoor zijn een aantal maatregelen getroffen.

De gemeente maakt de binnenstad fiets- en autovrij voor voetgangers en voor bezoekers van de vrijmarkt. De verkoop van alcohol in glas en blik wordt verboden. Bepaalde straten worden afgesloten en voor de spreiding van het vele publiek zijn dit jaar drie nieuwe podia: op het Damsterplein, op de Ossenmarkt en in het Ebbingekwartier.

Groningen viert troonswisseling
Op vrijdag 26 april organiseren 45 basisscholen in de stad de Koningsspelen. Na een gezamenlijk ontbijt op school, gesponsord door supermarkt Jumbo, is er sport en spel voor de kinderen. Alle 11.661 leerlingen van de basisscholen in Groningen krijgen van de gemeente een keycord. De binnenstad is inmiddels mooi versierd met banieren en voor bezoekers op 30 april plaatst de Oranjevereniging tv-schermen op de Grote Markt en Vismarkt voor de uitzendingen van 10.00 en 14.00 uur.

Afsluitingen binnenstad op 29 april
Op maandag 29 april worden er heel veel mensen verwacht in de binnenstad. Voor de veiligheid sluit de politie om 21.00 uur acht hekken af. De hekken staan op de Grote Markt, bij het Infocentrum/ Grand Theatre, in de Waagstraat/Tussen beide Markten, bij het Koude Gat/Vismarkt en bij het Koude Gat/Herestraat. Ook wordt de onderdoorgang in de Waagstraat afgesloten aan drie kanten: Waagstraat, Guldenstraat bij La Place en Grote Markt noordzijde tegenover schoenenwinkel Ziengs. Verder komt er een hek bij de Stoeldraaiersstraat/Zwanestraat/Oude Kijk in ‘t Jatstraat in de Ellebogenbuurt. Op 30 april blijven de hekken staan, maar deze sluiten alleen bij extreme drukte. Vanaf het moment dat de hekken gesloten zijn, kunnen bezoekers niet meer rechtstreeks van de ene in de andere straat komen. Om te zorgen voor een goede doorstroming worden alternatieve looproutes aangegeven. Deze staan op spandoeken die aan de hekken hangen.

Verbod op verkoop alcohol in glas en blik
De verkoop van alcohol in glas en blik is verboden van maandag 29 april 19.00 uur tot woensdag 1 mei 6.00 uur. Dit geldt voor horecabedrijven, slijterijen en winkels binnen de diepenring. Op terrassen en bij buitentaps mag alleen in plastic geschonken worden. Getapte glazen in horeca-inrichtingen mogen niet mee naar buiten worden genomen. Bezoekers worden verzocht geen alcoholische dranken mee te nemen van huis. Hiermee wordt het risico op verwondingen door glas zo klein mogelijk gehouden.

Geen fietsen parkeren
Van maandag 29 april 13.00 uur tot woensdag 1 mei 6.00 uur is het verboden om fietsen te parkeren in de volgende straten: Poelestraat, Peperstraat, Papengang, Grote Kromme Elleboog, Kleine Kromme Elleboog, Uurwerkersgang, Turftorenstraat en Waagstraat. Fietsen mogen alleen in fietsrekken geplaatst worden. De gemeente plaatst extra fietsrekken in de Uurwerkersgang achter het Harmoniecomplex, op het A-kerkhof en in de Kreupelstraat.
Fout geparkeerde fietsen worden verwijderd. Dit is nodig om het aangewezen gebied bereikbaar te houden voor hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance.

Overige verkeersmaatregelen
Op 29 april vanaf 19.00 uur en op 30 april vanaf 11.00 uur is het gebied rondom de Grote Markt, Vismarkt, de A-kerkhof en Ellebogenbuurt afgesloten voor alle verkeer. Alternatieve routes staan op de website van de gemeente Groningen www.gemeente.groningen.nl Op Koninginnedag zijn in verband met de vrijmarkt tussen 7.00 en 18.00 uur de volgende straten afgesloten voor alle verkeer: Ubbo Emmiussingel, Praediniussingel, Emmaplein, Ganzevoortsingel, Coehoornsingel, Reitemakersrijge, Museumstraat, Westerkade en Sluiskade.

Pauze-uur
Op Koninginnedag is er een pauze-uur tussen 18.00 en 19.00 uur. Tijdens dit pauze-uur is de programmering op de podia in de binnenstad niet toegestaan. Wel mogen de tappunten blijven schenken en mag er achtergrondmuziek worden gedraaid. Deze pauze is bedoeld als een natuurlijk rustpunt tussen de middag en de avond. De festiviteiten gaan daarna weer normaal door.

ZSM-Zo spoedig mogelijk
Gedurende Koninginnenacht- en dag worden verdachten die een strafbaar feit plegen, aangebracht bij de zogenoemde ZSM-tafel op het hoofdbureau van politie aan de Rademarkt in Groningen. Dat betekent dat personen die worden aangehouden onmiddellijk een vervolgingsbeslissing krijgen meegedeeld. Bij ernstige delicten wordt de verdachte in verzekering gesteld en zal er binnen de daarvoor gestelde termijn een voorgeleiding bij de rechter-commissaris volgen. Het OM besteedt bijzondere aandacht aan geweld en agressie tegen overheidspersoneel, hulpverleners en andere mensen met een publieke taak. Doel is om duidelijk te maken dat ook tijdens de viering van evenementen zoals Koninginnedag, geweld niet wordt getolereerd en meteen wordt gestraft. ZSM is een snelle afhandeling van veelvoorkomende criminaliteit. Dat is belangrijk als signaal aan daders, slachtoffers en de samenleving. Het leidt mogelijk tot hogere effectiviteit van de straf, lagere kosten en een groter gevoel van veiligheid bij burgers en daar draait de ZSM-werkwijze om.

Twitter @Feest050 en app Qday050
Tijdens Koninginnenacht en -dag kunnen mensen via Twitter het laatste nieuws volgen over de festiviteiten en over de drukte in de binnenstad. De politie twittert vanuit het account @polgroningen, de gemeente vanuit het account @Feest050 en de Oranjevereniging vanuit @oranjegroningen. Het publiek wordt door de politie Groningen op de hoogte gehouden van de actuele stand van zaken en eventuele calamiteiten. De tweets zijn te herkennen aan de hashtag #kd050. In opdracht van de gemeente en de Oranjevereniging is er dit jaar voor het eerst een app gemaakt over Koninginnenacht en –dag in Groningen voor IPhones. Deze is gratis te downloaden in de App Store: Qday050.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.