Manifestatie op Grote Markt voor een beter CAO gemeente ambtenaren

Steeds meer medewerkers in verschillende organisaties hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen en hun vaste lasten te betalen. De prijsstijgingen zijn voelbaar en pijnlijk bij vele groepen in onze samenleving. Vandaag vond op de Grote Markt in het centrum van Groningen een manifestatie plaats voor alle medewerkers van de gemeente Groningen.

De vakbonden deden namens de stakers en alle overige medewerkers van de gemeente Groningen een oproep aan verantwoordelijk wethouder Mirjam Wijnja om zich bij de VNG hard te maken voor een goed en serieus cao-bod. Kitty Jong, FNV vicevoorzitter sprak de stakende medewerkers toe.

Het moet goed mis zijn als we moeten gaan staken en zij stak de stakende menigte een hart onder de riem om te strijden voor een cao waaruit waardering en respect spreekt voor de werkenden.

Mirjam Wijnja nam een open brief in ontvangst en sprak dat namens het college Groningen zich sterk zal maken om te bezien welke mogelijkheden er zijn voor de laagst betaalden.

Iedereen voelt de hoge inflatie en hoge werkdruk

FNV Overheid cao-onderhandelaar Marieke Manschot: ‘De actiebereidheid is groot. Iedereen voelt de hoge inflatie en de hoge werkdruk. ‘Onze cao-eisen zijn duidelijk. Wij eisen onder meer 12% loonsverhoging voor 2023 en ook Automatische Prijscompensatie (APC). De VNG biedt in het laatste loonbod van 14 december slechts een schamele 5% per 1 februari 2023 (en 3% per 1 april 2024). De inflatie is nog steeds extreem hoog en de krapte op de arbeidsmarkt, met daarbij ook de werkdruk, nog steeds zeer groot. Uit het laatste loonbod van de VNG blijkt volstrekt onvoldoende waardering. Evenmin hebben de werkgevers toenadering gezocht op andere belangrijke onderwerpen zoals vitaliteit.’

Alle foto’s FocusGroningen: klik hier Alle foto’s Jan Hendrik van der Veen; klik hier 

Belangrijkste cao-eisen

Een cao Gemeenten en een cao SGO met een looptijd van 2 januari 2023 t/m 31 december 2023; 12% Structurele loonsverhoging; Een automatische prijscompensatie (APC) ter compensatie van toekomstige inflatie, gebaseerd op cpi afgeleid oktober – oktober; 100 euro per maand structurele nominale loonsverhoging; Indexatie van de in het cao geldende minimumbrutoloon op basis van de contractloonstijging; Het handhaven van de sociale zekerheid: niet afschaffen van de na-wettelijke werkeloosheidsuitkering en geen versobering van de arbeidsongeschiktheidsregeling door het afschaffen van het derde ziekte jaar;

 

Een goede verlof & vitaliteitsregeling voor jong en oud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *