Mantelzorgers verdienen een extraatje

MZ kaart_Pagina_1Dit jaar zal er nog meer dan eerder een groot beroep worden gedaan op mantelzorgers. Naar schatting wonen er in Paddepoel, Selwerd en de Tuinwijk zo’n 2000 mantelzorgers die geregeld of dagelijks de zorg  hebben voor hun naaste.

Al deze mensen willen we graag laten weten dat wij ze graag met informatie, advies of een luisterend oor willen ondersteunen bij hun belangrijke taak, zodat ze dit zo goed en zo lang mogelijk kunnen volhouden, zonder dat het ten koste van hunzelf gaat.

Het Steunpunt Mantelzorg stad Groningen start een kaartenactie om mantelzorgers te bereiken. Daarbij richt het steunpunt zich op de mensen die mantelzorg ontvangen. Zij kunnen hun mantelzorger aanmelden en door het steunpunt in het zonnetje laten zetten.

Wie is mantelzorger?
Waar gezorgd wordt, is vaak ook een mantelzorger. Een mantelzorger zorgt intensief, langdurig (langer dan drie maanden meer dan acht uur per week) en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Veel mantelzorgers zijn zich er niet van bewust dat ze mantelzorger zijn. En melden zich dus niet aan bij het steunpunt waar ze terecht kunnen voor steun en advies.

MZ kaart_Pagina_2Wordt u ook zo goed verzorgd?
Voor de kaartenactie heeft het steunpunt een ansichtkaart gemaakt daarop de tekst ‘Wordt u ook zo goed verzorgd?’ en de oproep om naam van de mantelzorger door te geven aan het steunpunt. Dat zorgt vervolgens dat de mantelzorger een cadeautje krijgt en waar nodig advies en ondersteuning. Zo krijgt de mantelzorger een blijk van waardering en bereikt het steunpunt mantelzorgers die nog niet ingeschreven staan.
De kaart wordt verspreid onder meer onder zorginstellingen, welzijnsorganisaties, huisartsen, en wijkverpleegkundigen, met het verzoek de kaart te geven aan mensen met een mantelzorger.

Steun en advies voor mantelzorgers
Alle mantelzorgers in de stad Groningen kunnen een beroep doen op het Steunpunt Mantelzorg van Humanitas. In dit steunpunt zijn vrijwilligers en beroepskrachten werkzaam. Zij bieden onder meer een luisterend oor, steun en advies, en respijtzorg. Ook zijn er inloopspreekuren, cursussen en lotgenotenbijeenkomsten. Het steunpunt is gevestigd in het Humanitasgebouw aan het Akerkhof z.z. 22. Meer informatie op www.humanitasgroningen.nl of via 050 – 312 60 00.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *