Marit Westerhuis winnares George Verbergstipendium

Het George Verbergstipendium 2016 is toegekend aan Marit Westerhuis. Dat heeft wethouder Paul de Rook vanmiddag bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Academie Minerva. Het stipendium, dat bestaat uit een prijs van
€ 10.000,- is in 2004 in het leven geroepen om jonge, talentvolle kunstenaars te stimuleren zich te ontwikkelen in het buitenland.

Jury

De jury beoordeelde de veertien inzendingen en selecteerde drie kandidaten om hun inzending te presenteren. Daarbij werd niet alleen gelet op de inhoud van de plannen en de presentatie. Ook de drijfveren van de kandidaten en de te verwachten betekenis en impact van reis en verblijf voor het werk van de jonge kunstenaars speelden een belangrijke rol. De jury heeft het college van burgemeester en wethouders een winnaar voorgedragen en het college heeft deze voordracht overgenomen.

Naast naamgever George Verberg zelf bestond de jury dit jaar uit Erik Jan van de Geer (beeldend kunstenaar en gastdocent FMI masters), Ruud Venekamp (beeldend kunstenaar en docent Autonome Beeldende Kunst, Minerva), Robin Punt (hoofd opleidingen Autonome Beeldende Kunst en FMI masters) en Dorothea van der Meulen (dean Academie Minerva en voorzitter van het Stipendium).

Alle foto’s: klik hier 

Juryrapport
Het juryrapport zegt over de winnares het volgende:

Marit heeft zich de afgelopen vier jaar beziggehouden met meerdere projecten waarin zij zocht naar een manier om persoonlijke en intieme informatie te gebruiken om beelden te creëren. Ze zegt het zelf zo:

‘Ik poog mezelf te vangen in objectieve informatie, in data. Ik probeer manieren te ontwikkelen die het mogelijk maken de meest persoonlijke, intieme en dagelijkse momenten van mijn leven om te zetten naar getallen, statistieken, kleuren en grafieken’.

Ze maakt met deze data abstracte werken. ’Ik word zowel laborant als dokter. Levend in het Big Data tijdperk laten we allen constant sporen van persoonlijke informatie achter die gebruikt worden voor commerciële doeleinden om een groter plaatje te schetsen van ons gedrag. Als kunstenaar gebruik ik data niet om uit te zoomen, maar juist om in te zoomen op de “zelf”. Om mezelf te ontleden en volledig bloot te leggen.’

Haar werk was al zichtbaar bij NP3 in galerie. De onderzoeken gaan 24 uur door.

Marit heeft altijd gewerkt met sensoren buiten haar lichaam. Ze gebruikt de prijs om een paar keer naar Stockholm af te reizen. Ze wil Bio Hacking en Quantified Self gaan toepassen. Ze wil onderzoeken in hoeverre ze haar eigen werkproces mobieler kan maken bijvoorbeeld door sensoren onder de huid te plaatsen.

Tentoonstelling Ivanka Annot

Na de uitreiking van het George Verberg Stipendium 2016 wordt de tentoonstelling Another His-Story van Ivanka Annot geopend. Ivanka is de winnaar van het stipendium 2015.
In Another His-Story wordt het spelen gecombineerd met de harde werkelijkheid en gaat in op onderwerpen als nationalisme en het re-creëren van de samenleving. De kunstwerken zijn geïnspireerd door de reizen die Ivanka afgelopen jaar in het kader van het stipendium gemaakt heeft. Voor haar onderzoek ‘creëren, hervormen en verzet tegen de maatschappij’ bezocht ze 27 initiatieven in 6 landen om te leren hoe zij de samenleving actief vormgeven en wat hun visie is. Met haar werk interpreteert ze sociale structuren en brengt ze mechanismes aan het licht waarmee kunst de samenleving kan vormgeven. De tentoonstelling is speels, maar het is niet allemaal goed en wel.
De tentoonstelling is te zien van 26 januari t/m 9 februari in de Koepelzaal van Academie Minerva, locatie Praediniussingel 59 in Groningen.

George Verberg Stipendium

Het George Verberg Stipendium is in 2004 door het stadsbestuur van Groningen in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van George Verberg als directeur van de NV Nederlandse Gasunie. Het stipendium is bedoeld voor studenten en pas afgestudeerden van de bachelor Autonome Beeldende Kunst en masters MFA Painting en MFA Media, Art, Design & Technology (MADtech) van Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen. De gemeente Groningen wil hiermee de ontwikkelings-mogelijkheden voor jonge, talentvolle kunstenaars versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *