Martinitoren Groningen symboliseert open en tolorante stad

Vandaag 11 oktober om 08.12 uur hees Jannie Visscher, wethouder Emancipatie en Integratie, samen met leden van het platform LHBT, de regenboogvlag op de eerste tranche van de Martinitoren. Het hijsen van de vlag is onderdeel van een estafette, waarbij tussen 8.00 en 09.00 uur 34 gemeenten in Nederland de regenboogvlag uitsteken. Deze vlag vormt het symbool dat opkomt voor de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT).

Groningen laat hiermee zien een open en tolerante stad te zijn, waar integratie en acceptatie een zaak is van en voor alle Stadjers. Respect voor diversiteit in de stad blijkt bijvoorbeeld ook uit de organisatie door de gemeente Groningen van het evenement ‘Roze Zaterdag’ in 2011.

Coming Outdag

De Coming Outdag duurt een dag maar de boodschap van de deelnemende gemeenten geldt het hele jaar. Groningen heeft, op basis van afspraken met de rijksoverheid, aandacht voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders.

De Coming Outdag is een statement waarbij de deelnemende gemeenten zichtbaar hun betrokkenheid tonen. Hierbij is de boodschap dat iedereen zichzelf mag zijn, en zich geaccepteerd en (sociaal) veilig moet kunnen voelen. Op straat, op school, op het werk, tijdens het sporten of binnen de eigen familie- en vriendenkring. De vlag wordt gehesen om deze boodschap kracht bij te zetten.

Eigen verantwoordelijkheid

Stadjers, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben vooral een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT-ers te verbeteren. Daar waar veiligheid en acceptatie achterblijven, zet de gemeente Groningen zich in. Een groeiend aantal gemeenten zet zich actief in voor de acceptatie van deze doelgroep.  In 2012 is het aantal actieve gemeenten verdubbeld. 

Meer informatie over de landelijke Coming Outdag is te vinden via www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/homo-emancipatie

Foto: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *