Massale opkomst fakkeltocht tegen gaswinning

Gisteravond liepen rond de vier duizend deelnemers in het centrum van Groningen mee in een fakkeltocht als protest tegen de gaswinning in de provincie. De demonstranten keren zich tegen het gasbeleid van minister Kamp van Economische Zaken, en het plan om de gaswinning voor de komende vijf jaar vast te leggen. Met leuzen als ‘gas terug’ en ‘laat Groningen niet zakken’ trokken ze door het centrum van de stad.

De twaalf Groningse burgemeesters uit de aardbevingsgemeenten deden voor het eerst gezamenlijk aan mee aan protesten. De actie wordt gesteund door cabaretier Freek de Jonge.

Alle foto’s Geert van Duinen: klik hier

Derwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging (GBB) is opgetogen meldt hij aan NOS.  “Het is de eerste keer dat zoveel mensen meedoen. Ook burgemeesters, bestuurders, de universiteit Groningen, het academisch ziekenhuis, de Hanzehogeschool.”

De tocht werd ook bijgewoond door enkele lijsttrekkers van landelijke politieke partijen, onder wie Emile Roemer (SP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Verslaggever Ron Fresen laat in het Journaal weten dat de Haagse politici op “een muur van wantrouwen”  stuiten in Groningen. “Vertrouwen in de politiek hebben veel Groningers helemaal niet meer.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *