Meer slachtoffers met brandwonden in het Martiniziekenhuis

Verloop Oudjaarsnacht Martini Ziekenhuis Groningen
Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft 37 slachtoffers met brandwonden behandeld, die zich oudjaarsnacht bij het Brandwondencentrum meldden. Dat is meer dan de 27 patiënten die afgelopen jaar werden gezien. Op de Spoedeisende Hulp was het afgelopen nachtrustiger dan het voorgaande jaar, vooral doordat minder reguliere patienten zich melden. Er zijn 90 mensen gezien, vorig jaar waren dat er 150.

Spoedeisende Hulp
Op de Spoedeisende Hulp van het Martini Ziekenhuis melden zich in de vanaf 31 december 00.00 uur 90 mensen. Dit zijn veelal patiënten die zich normaal ook bij de Spoedeisende Hulp melden, ze melden zich met uiteenlopende klachten zoals benauwdheid, pijn op de borst of hebben letsel zoals een heupbreuk. Door het personeel van de Spoedeisende Hulp zijn vier personen gezien met vuurwerk-letsel. Dit ging vooral om letsel aan handen en aangezicht. Deze nacht is 1 patiënt opgenomen vanwege alcoholvergiftiging. Daarnaast zijn meerder patienten binnengekomen die onder invloed van alcohol of drugs waren, maar wat niet de directe aanleiding was voor het bezoek aan de Spoedeisende Hulp.

Brandwondencentrum Groningen
In het Brandwondencentrum Groningen komen brandwondenslachtoffers uit het heel noord en oost Nederland. Dit jaar werden in totaal 37 slachtoffers behandeld en/of kregen advies over hun brandwonden, waarvan 16 veroorzaakt door vuurwerk en 14 door carbid. Zeven slachtoffers werden behandeld nadat zij brandwonden opliepen door overige oorzaken, zoals brandende kaars, vreugdevuur of oliebollenbakken. Van de behandelde patienten waren 10 jonger dan 15 jaar. In totaal zijn 10 slachtoffers poliklinisch behandeld en 10 patienten zijn opgenomen in het Brandwondencentrum. Daarnaast hebben artsen van het centrum 17 keer moeten adviseren over brandwonden gerelateerd aan vuurwerk. In vergelijking met voorgaande jaren is dat vaker. Het Brandwondencentrum Groningen heeft specifieke kennis in huis, we zien dat dit steeds beter bekend is bij mensen. De afgelopen jaren heeft het ziekenhuis een actieve rol gespeeld in de BOCK campagne (de Bewust Oplettende Carbidknaller), ook hierdoor is de bekendheid van het centrum  toegenomen.

Kindervuurwerk misleidend

Enkele slachtoffers raakten gewond door kindervuurwerk, zoals tolletjes, te gebruiken. Sonja Scholten, brandwondenarts in het Brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis waarschuwt voor kindervuurwerk, dat het hele jaar door in de schappen van de winkel ligt: ‘Elk jaar worden kinderen bij ons binnengebracht met diepe brandwonden veroorzaakt door kindervuurwerk zoals sterretjes en tolletjes. Ik hoor vaak van ouders dat ze zich er niet bewust van waren dat ook kindervuurwerk gevaarlijk kan zijn. Als brandwondenarts wil ik benadrukken dat al het vuurwerk waar kruit in zit gevaarlijk kan zijn!’

Mist
Afgelopen nacht zijn nog enkele patiënten aangemeld maar vanwege de mist zijn zij niet gekomen. De verwachting is dat enkele hiervan in de loop van 1 januari toch nog in het Brandwondencentrum Groningen zullen worden gezien. Het Martini Ziekenhuis heeft bedden beschikbaar gesteld voor familieleden van patiënten en personeel die vanwege de mist niet naar huis konden gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *