Met de brandweer in bed tijdens introductie Kei-week

groningen-centrum-vismarkt-brandweer kei-week-1Tijdens de jaarlijkse introductieweek voor de lichting nieuwe studenten van de stad Groningen, staat Brandweer Groningen vandaag, 10 augustus, op de informatiemarkt op de Vismarkt. Tot 17.00 uur staat de brandweer daar met een gespreid bedje, blusoefeningen en informatie over brandpreventie en –veiligheid.

groningen-centrum-vismarkt-brandweer kei-week-2Gedrag studenten
Om brandveiligheid (in een studentenhuis) te verhogen is het gedrag van de student doorslaggevend. Daarom investeert Brandweer Groningen in bewustwording en gedragsverandering. Wij proberen studenten de noodzaak in te laten zien wat hun gedrag te weeg kan brengen op het gebied van brandveiligheid. Ik slaap veilig, want .. Om studenten te prikkelen over brandveiligheid kunnen zij tijdens de Keimarkt ‘in bed met de brandweer’. De student mag namelijk op de foto met een brandweerman/vrouw in bed. Dit onder het mom dat je dán veilig slaapt. Uiteraard streelt dit onze ego, maar het veiligst slaap je toch echt met een werkende rookmelder op je kamer en de overloop. Met deze ludieke actie vestigen we aandacht op de rookmelder, onderhoud hiervan, regelmatig testen hiervan, nadenken over een vluchtroute en vervolgens 112 bellen.

groningen-centrum-vismarkt-brandweer kei-week-3Brandje blussen
Naast bewustwording en gedragsverandering, richten wij ons ook op het gebruik van een brandblusser. Op de informatiemarkt trekken we de aandacht van studenten met vuur en vlammen die gepaard gaan met een actie. Studenten mogen hun handen uit de mouwen steken en krijgen tijdens hun ‘inzet’ informatie over hun handelen. Tijdens een ‘simpel’ brandje blussen staat de student kort stil bij het gebruik van een brandblusser, de keuze blussen of vluchten en hoe zij zich kunnen voorbereiden op of voorkomen van brand.

Brandveiligheid onder studenten
Studenten vormen een belangrijke doelgroep voor de brandweer als het gaat om brandveiligheid. Studenten die zelfstandig wonen in de stad Groningen hebben vaak wel een rookmelder in huis, maar als er daadwerkelijk brand uitbreekt leven er bij hen nog veel onduidelijkheden. Dit is gebleken uit onderzoek van Brandweer Stad in 2014. Zorgelijk is dat studenten vaak niet weten wat ze moeten doen als er brand is uitgebroken. Ruim 50% weet niet hoe ze met een brandblusser een beginnende band moeten blussen. 60% van de ondervraagden heeft nog nooit nagedacht over een vluchtplan en 81% heeft nooit met huisgenoten besproken wat te doen bij brand.

Bron: Brandweer Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *