Militaire oefening Falcon Stoter voor onze veiligheid in o.m. Marnewaard

Van 5 september t/m 16 september 2022 wordt de militaire oefening Falcon Stoter gehouden en speelt zich o.m. af in de gemeenten Het Hogeland, Westerkwartier, Achtkarspelen, Tytsjerksterdiel, Leeuwarden, Dantumadiel en Noardeast-Fryslân.

Militairen uit 13 verschillende landen nemen tot en met 16 september deel aan Falcon Leap. Deze parachutistenoefening met NAVO-bondgenoten is gericht op internationale samenwerking bij luchtlandingsoperaties. Aan Falcon Stoter doen nog eens zo’n 400 luchtmobiele militairen mee. Zij zijn tijdens deze 2-weekse oefening veelvuldig in het openbare leven te zien voor zogenoemde air assault-acties.  Twee Chinook en twee Apache nemen o.m. deel aan de oefening.

 

Tijdens Falcon Stoter komen alle processen, van planning tot uitvoering, aan de orde in een uitdagend en realistisch scenario. De zogenoemde rode baretten doen dit samen met 6 gevechts- en transporthelikopters. Bij air assault gaat het om offensieve operaties om bijvoorbeeld een bruggenhoofd te vormen (diep) in vijandelijk gebied. Er wordt gebruikt gemaakt van een combinatie van vuurkracht, snelheid en het verrassingseffect. Gevechts- en transporthelikopters en infanterie zijn continu nauw betrokken.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *