Minister sluit overeenkomst met NAM over financiering schadeprotocol Groningen

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft gisteren, 7 februari, een overeenkomst gesloten over de financiering van het nieuwe protocol voor de afhandeling van schade als gevolg van de gaswinning in Groningen. Met het nieuwe protocol wordt de schadeafhandeling voortaan publiekrechtelijk georganiseerd. De overheid keert de schadevergoeding uit en verhaalt de kosten op de NAM die aansprakelijk blijft voor de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen.

Met de overeenkomst wordt de financiële dekking van de schade-uitkeringen door de NAM geregeld. Om de onafhankelijkheid van de Tijdelijke commissie mijnbouwschade Groningen te verzekeren, zal de overheid de kosten met betrekking tot de leden en huisvesting van de commissie voor haar rekening nemen.

Openstaande schademeldingen van vóór 31 maart 2017
Minister Wiebes gaf in het Tweede Kamer debat van gisteren aan dat hij separaat met NAM afgesproken heeft en dat de NAM zich voor openstaande schademeldingen van vóór 31 maart 2017 (ruim 6000) maximaal zal inspannen om deze voor 1 juli naar tevredenheid van bewoners zal af handelen. Bovenop het aanbod Schone Lei stelt NAM hiervoor 50 miljoen extra beschikbaar.

Wiebes geeft aan dat hij in de komende maanden nauwlettend de NAM zal volgen of deze haar intenties waarmaakt en zal de Tweede Kamer hierover met regelmaat informeren. Het is volgens de minister onmogelijk deze gevallen onder de nieuwe regeling te laten vallen zoals de oppositie graag zou willen zien.

Een megaoperatie waarvan we nu moeten afwachten of het gaat functioneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *