Mogelijkheid passage oostwand Grote Markt blijft

groningen-centrum-oostwand-achter de rooilijn-1Niemand in Groningen wil een nieuwe Naberpassage. Maar de gemeenteraad stemde woensdag 24 september wel in met plannen voor de nieuwe oostwand waarin de mogelijkheid van een passage blijft bestaan.

Daar leek het na de raadscommissie van begin september niet op. Daarna kwam het college van B&W met een brief met de belofte dat er hoe dan ook geen passage komt die lijkt op de oude Naberpassage. En dat de definitieve oostwand draagvlak in de raad moet hebben. Ook hielp de belofte met een alternatief te komen als er uiteindelijk toch een voorstel met een passage komt. De vier coalitiepartijen (D66, PvdA, VVD en GroenLinks) en de Stadspartij stemden voor de mogelijkheid van een passage die dan minimaal zes meter breed wordt en in geen geval minder dan acht meter hoog.

Alternatief
“De keuze is niet slikken of stikken”, benadrukte wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA), die zei nooit met een plan te komen dat ook maar in de buurt van de Naberpassage komt. “We bieden een reëel alternatief aan.” Het college wil de mogelijkheid van een passage of overkapping openhouden om de oostwand zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor marktpartijen die zich er willen vestigen. “Als er een gigantische aanwinst kan komen die alleen in het model van overkapping mogelijk is, moeten we op z’n minst een afweging kunnen maken.”

Draai
Oppositiepartijen spraken van “een draai” van coalitiepartijen. Weten die meer dan zij? Is er een geïnteresseerde voor de oostwand die druk zet om zoveel mogelijk vierkante meters te vergaren? “Dat is een verkeerde suggestie”, reageerde wethouder Van der Schaaf. “Wij maken volledig transparant onze afwegingen, daar zit niks anders achter.” Hij zei ook dat de belangstelling voor de oostwand aantrekt. “Er is serieuze belangstelling om in de oostwand te gaan zitten. We moeten ruimte geven om de kansen groter te maken voor een goe

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *