Naar de bollen in het Hogeland

Een drukte vandaag, zondag 2 mei, bij de kleurrijke tulpenvelden in het Hogeland. Via Zeerijp, Spijk, Vierhuizen richting Valom. In colonne op de smalle wegen tegen de waddendijk. De bollenvelden op het Hogeland zijn op dit moment op zijn mooist!  Sommige velden waren vanwege het vele verkeer moeilijk te bereiken.  We bleven uiteraard aan de rand van de akkers en op het pad, immers bollenvelden betreed je niet.

 

Geschiedenis van de tulp

De tulp werd ontdekt in de bergen van Kazachstan en men vond dit een prachtige bloem. Enkele tulpen werden mee genomen naar het huidige Turkije en opgeplant in de tuinen van de machtigste personen binnen het Ottomaanse Rijk. Constantinopel, het huidige Istanbul,  was in de 16e eeuw een van de mooiste steden uit de wereld en belangrijk vanwege zijn handel en cultuur. De stad had de mooiste tuinen waar veel mensen naar kwamen kijken. Ieder jaar, wanneer de tulpen in bloei stonden, werd een groot feest gegeven door de Sultan.

De tulp werd heel populair en stond symbool voor macht en rijkdom. Om dit te uiten droegen Ottomaanse sultans daarom de tulp op hun tulband. Omdat de tulpen ook erg veel leken op de oorspronkelijke tulband is de naam van de tulp afgeleid van het Perzische woord “tulipan” dat tulband betekent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *