Naar de ruimte in het Noorderplantsoen Groningen | Spacebuzz

Op 19 december 2018 onthulde Astronaut André Kuipers in Hilversum de eerste SpaceBuzz ter wereld. Hiermee kunnen schoolkinderen virtueel naar de ruimte reizen. Aan het bijzondere raketvoertuig, voorzien van de nieuwste virtual reality-technieken, werd ruim anderhalf jaar gewerkt door creatieven, programmeurs, technici en onderwijsspecialisten. Vandaag de eer aan leerlingen van de Nassau School om een ruimtereis te ervaren.

Wanneer astronauten de aarde vanuit de ruimte zien, raken ze overweldigd door de schoonheid van onze planeet. Maar ze zien ook dat de aarde kwetsbaar is: een blauwe bol vol leven in een verder onleefbaar heelal. Deze indringende ervaring – het overview effect – inspireert astronauten om in actie te komen voor het behoud van planeet aarde. SpaceBuzz maakt van schoolkinderen astronauten en laat ook hen het overview effect ervaren.

Levensecht

De SpaceBuzz is een levensecht raketvoertuig van ruim 15 meter. De raket is uitgerust met negen bewegende stoelen en de modernste VR-headsets die het samen mogelijk maken de ruimtevlucht zo getrouw mogelijk na te bootsen. Dat geldt eveneens voor de voorbereiding en afronding van de ruimtemissie, die vorm kreeg in nauwe samenwerking met André Kuipers. Vóór, tijdens en na de ruimtevlucht krijgen kinderen begeleiding van Mission Control. Deze digitale leeromgeving leidt de kinderen op tot astronaut. Na afloop van de ruimtemissie met SpaceBuzz werken kinderen met Mission Control uit wat ze van hun ruimtemissie hebben geleerd. Sluitstuk van het educatieve programma is een heuse persconferentie voor andere klassen, familie, vrienden en mogelijk de lokale pers.

Bron: André Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *