Nacht van de Nacht bij Blauw Sterrenwacht

zernike - bernoulliborg- telescoop gratama (1 van 1)Op zaterdag 25 oktober 2014 organiseren we een speciale publieksavond in de Blaauw Sterrenwacht tijdens de tiende Nacht van de Nacht. De sterrenwacht zal open zijn vanaf 18:00. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement op de laatste zaterdag van oktober als de klok een uur terug gaat. Met de Nacht van de Nacht vragen De Natuur- en Milieufederaties en Natuur & Milieu aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten.

Tijdens de Nacht van de Nacht worden door het hele land nachtelijke activiteiten georganiseerd en wordt de verlichting van honderden openbare monumenten en gebouwen gedoofd. Ook verschillende instituten op de Zernikecampus leveren hun medewerking aan de Nacht van de Nacht door hun lichten te doven of te dimmen.

Wat is er te doen? Van alles! Rondleidingen door de Blaauw Sterrenwacht, shows in het Kapteyn Mobiele Planetarium, lezingen over zelf sterrenkijken en moderne telescopen en de wetenschapstentoonstelling Science LinX. Bij mooi weer zal de bezoeker kunnen observeren met de Gratama Telescoop en met kleinere telescopen op het waarneemterras. Onder andere zullen verschillende dubbelsterren zoals Albireo en Epsilon Lyra, planetaire nevels en open en bolvormige sterrenclusters te zien zijn.

Ook kinderen komen aan bod, zij mogen hun eigen telescoopje maken en meenemen naar huis! Of speel mee met de Sterrenquiz over telescopen (voor kinderen t/m 12 jaar) en win een VIP-rondleiding door de sterrenwacht waarbij je je vrienden mee mag nemen.

En houd je van foto’s maken? Doe dan mee aan de fotowedstrijd, en win een nacht waarnemen met de CCD-camera van de Gratama Telescoop! Met de CCD-camera kun je nog meer zien dan wanneer je zelf door de telescoop kijkt. Je maakt dan het hele proces van professioneel waarnemen mee. Meer informatie over de fotowedstrijd staat hier.

De publieksavond vindt plaats in de Bernoulliborg en begint om 18:00. De avond is gratis toegankelijk. Aanmelding wordt aanbevolen indien u wilt deelnemen aan een rondleiding door de sterrenwacht en een planetariumshow. Vanaf maandag 20 oktober 2014 kunt u hiervoor kaartjes reserveren op deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *