Nationale Herdenking 4 mei 2017 Martinikerkhof

Na de kransleggingen bij het Joodse Monument en de Stille Tocht vanaf de Hereweg begeleid door Gruno’s Postharmonie Groningen, werden de burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies herdacht bij het monument Sint Joris en de Draak op het Martinikerkhof in het centrum van Groningen.

René Paas, commissaris der Koning hield een toespraak en werden gedichten voorgedragen door Emma Bos, leerlinge van basisschool CBS Aquamarijn en Kinderdichter van Groningen 2017.

Alle foto’s van Geert van Duinen: klik hier

In 1959 besloot de provincie Groningen een monument op te richten, omdat alle verschrikkingen van de oorlog niet vergeten mochten worden, Professor L.O. Wenckebach maakte het monument, dat op 23 maart 1959 onthuld werd. Het monument stelt Sint Joris voor, die de draak verslaat. Sint Joris was een heilige uit de Middeleeuwen die de mensen hielp en hen beschermde tegen gevaar. Sint Joris staat voor het goede dat het slechte, de draak, overwint. Kenmerkend is dat Sint Joris er heel moe uitziet, maar tegelijkertijd heeft hij ook iets krachtigs; hij staat voor een nieuwe toekomstI

Alle herdenikingsfoto’s FocusGroningen: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *