Natural Beauty – van Fra Angelico tot Monet in Groninger Museum

20-Aelst Blumenstillleben

AELST, Willem van, Bloemstilleven, z.j., olieverf, 79 x 64 cm
© Collectie Rau voor UNICEF,
Foto: Mick Vincenz, Essen

De tentoonstelling Natural Beauty – die vanaf vandaag te zien is – toont prachtige landschappen en stillevens uit de verzameling van de Duitse tropenarts en kunstverzamelaar Gustav Rau (1922-2002). Gustav Rau kan worden beschouwd als een van de meest uitzonderlijke verzamelaars van deze tijd. Meesterwerken van o.a. Fra Angelico, Van Goyen, Van der Neer, Bonnard, Snyders, Fantin-Latour, Monet, Liebermann, Sérusier, Vuillard, Sisley en Morandi maken deze tentoonstelling een feest voor het oog. 

Rau was de enige erfgenaam van het imperium van autobedrijven. Na de dood van zijn vader verkocht Gustav Rau de fabrieken en werd tropenarts in toenmalig Zaïre, waar hij vlakbij de grens met Rwanda een ziekenhuis stichtte. Ieder jaar bezocht Gustav Rau Europa om op kunstveilingen kunst te kopen. Hij bracht zo een unieke collectie van ongeveer achthonderd schilderijen en sculpturen bij elkaar. De verzameling verschaft een overzicht van vijf eeuwen Europese kunstgeschiedenis.

 

De verzameling van Gustav Rau bleef lange tijd voor de buitenwereld verborgen. Pas in 1999 kwamen de kunstwerken voor het eerst in de openbaarheid. In 2001, een jaar voor zijn dood, is de collectie overgedragen aan UNICEF.

De tentoonstelling Natural Beauty in het Groninger Museum toont prachtige landschappen en stillevens uit de collectie Rau. Natuur vanuit grotere afstand en van dichtbij gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *