Nieuw woonproject Factor 5 in de wijk Paddepoel

nederland 2016, groningen, paddepoel, bernlef, verbouwing, antaresstraat

In de wijk Paddepoel is het goed vertoeven. Een wijk volop wijkvernieuwing gericht op jongeren huisvesting en waar andere woonvormen als de Focuswoningen en de locaties van NOVO gerealiseerd zijn binnen de woongemeenschap. Vanaf begin september wordt het woonproject Groningen Factor 5 hieraan toegevoegd. Een accommodatie die tegen de Bernlef flat van Lentis komt te liggen en waar we een kijkje namen over de ontwikkelingen.

We hadden een afspraak  met Nils van den Berg van Factor 5. Wie is Factor 5 en wat zijn de gevolgen voor de wijk? Het begon in 2015. Door de gevolgen van de bezuinigingen in de zorg kwam een deel van Bernlef op de begane grond vrij. Samen met de Huismeesters werden in 2015 voorlichtingen voor de wijk gegeven over de nieuwe ontwikkelingen. De vrijgekomen ruimten en uitbreiding ging plaatsmaken voor huisvesting aan jongeren en jongvolwassenen met een moeilijke en meervoudige problematiek zoals gedragsproblemen, psychische problematiek maar ook lichamelijke problematiek, woonproject Groningen Factor 5.

Hier worden drie fasen gecreëerd.

groningen-paddepoel-plutolaan-faktor 5-3Er komen negen  kamers met een gezamenlijke woonkamer, keuken en douches/toiletten. Cliënten hebben hun eigen kamer en zullen gestimuleerd worden om, onder begeleiding, gezamenlijk te koken, te eten en schoon te maken. Cliënten zullen begeleid worden naar meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Als dit bereikt is dan is er de mogelijkheid door te stromen naar 1 van de 9 nieuw te bouwen zelfstandige woonstudio’s(fase 2). Deze studio’s hebben een eigen keuken en badkamer. Op deze woningen is huur toeslag mogelijk. De cliënt zal ook hier begeleid wonen al zal deze begeleiding minder intensief zijn als in de eerste fase.

groningen-paddepoel-plutolaan-faktor 5-2

Fase 3 is een volledig eigen woning, die gedurende de eerste periode (1/2 jaar) onder verantwoordelijkheid van Factor 5 valt maar die na een half jaar, als cliënt daadwerkelijk zelfstandig kan wonen, overgeschreven wordt naar cliënt zodat het volledig zijn eigen (huur) woning is. Indien nodig zal begeleiding blijven bestaan.

Samenwerking

Gezamenlijk met Lentis zullen een aantal dagbestedings- en werkmogelijkheden in en om het pand gestart worden.Zo zal er een wasserette opgezet worden door Factor 5 voor de bewoners van Bernlef/Lentis en de bewoners van Factor 5.

In samenwerking met een fietsenmaker in de wijk zal er een “dependance” komen van deze fietsenmaker in het Bernlef pand. Ook dit zal, onder begeleiding, gerund worden door bewoners van Factor 5. Hier zullen simpeler reparaties en onderhouds werkzaamheden uitgevoerd worden aan fietsen, scootmobiels, rollators enz. Werkpro zal het restaurant binnen Bernlef gaan runnen. In samenwerking met Werkpro en Lentis zullen Factor 5 bewoners hier bij aansluiten om horeca/restaurant werkzaamheden uit te voeren.

Daarnaast heeft Lentis de wens uitgesproken meer aanloop van wijkbewoners in Bernlef te willen. In samenwerking met Lentis, Werkpro, Buurtwerk en Factor 5 zullen een aantal activiteiten worden opgezet. Op deze manier wordt en de wijk betrokken bij Bernlef en de bewoners van Factor 5 en omgekeerd en ontstaat een samenleving op een manier waar delen met elkaar zo belangrijk is om anderen op weg helpen naar een beter bestaan en waar we niet ongerust hoeven te zijn over de nieuwe bewoners in de wijk die aan een nieuwe fase van hun ontwikkeling van start gaan en een kans verdiend.

De nieuwe accommodatie zal in juli gerealiseerd zijn en begin september nemen de bewoners hun intrek.

Later méér en wilt u meer lezen over Factor 5 en hun werkwijze? www.factor-5.nl

 

3 gedachten over “Nieuw woonproject Factor 5 in de wijk Paddepoel

 1. Er werd slechts op 1 middag (woensdag 8 juli 2016 van 15.00 uur tot 16.00 uur), kort, voorlichting gegeven door de huismeesters. Volgens de aanwezige vertegenwoordigster van de gemeente Groningen was het plan broddelwerk. Na deze middag geen voorlichting mee door de huismeesters (dit werd wel genoemd in een brief).
  Er kon geen bezwaar worden ingediend tegen deze bouwvergunning, omdat goedkeuring van betreffende vergunning nooit in de Gezinsbode heeft gestaan. Er werd met de bouw begonnen op 1 februari.
  Volgens de gemeente Groningen zou er theoretisch nog steeds een bezwaarschrift ingediend kunnen worden.

  • Nou mevr. de Jonge ik ka nu vertellen dat de oudere bewoners van Bernlef helemaal niet blij zijn met deze nieuwe bewoners.
   Ouderen worden vaak door ze geïntimideerd, ze gedragen zich alles behalve sociaal naar de ouderen toe.
   Ze staan te blowen voor de voordeur, weigeren aan de kant te gaan als er iemand met een rollator bij ze langs moet en schelden tegen ze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *