Nil Sine Sole -Niets zonder zon

utrecht-oud-zuilen-zonnewijzer-1Deze zonnewijzer in Oud-Zuilen in de provincie Utrecht, geeft de ware plaatselijke tijd of de zonnetijd aan. De officiële tijd, zoals die op ons horloge af te lezen is, loopt voor op de zonnetijd. De ene dag meer dan de andere. Daar zijn drie oorzaken voor:

Onze officiële tijd is afgestemd op de zonnetijd van de 15e oostelijke lengtegraad. Per lengtegraad meer naar het westen loopt de officiële tijd vier minuten meer voor op de zonnetijd ter plaatse.
Omdat de aardas schuin staat en omdat de aarde in een eliptische baan rond de zon draait, is er een correctie nodig die tijdsvereffening heet.

Zij varieert van dag tot dag, in de lente en de zomer tusse +6 en-6 minuten, in de herfst en de  winter tussen +14 en -16 minuten. Als de zomertijd geldt komen daar nog 60 minuten bij.

utrecht-oud-zuilen-zonnewijzer-2Voorbeeld:
Op 1 juli in het midden van Nederland (io 5e oosterlengte) loopt ons horloge 40 minuten (oorzaak 1) +4 minuten (oorzaak 2) + 60 minuten  (oorzaak 3) = 104 minuten (1 uur 44 minuten) voor op de ware plaatselijke tijd, zoals die op de zonnewijzer is af te lezen. De schaduw van het bolletje op de verticale stijl (de schaduwgever) geeft de maand aan. De eerste letter van iedere maand staat naast de 8-vormige lus. De knopen in de lus markeren het begin en einde van een maand. De horizontale zwarte lijnen geven aan als de zon van het ene naar het volgende dierenriemteken gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *