Noord Holland | Hoorn

nederland 2016, hoorn, hoofdtoren, hoofd

Hoorn ( klik hier voor alle foto’s) is een plaats die je echt een keer gezien moet hebben. Het verleden van de machtige Verenigde Oost-Indische Compagnie, die in de 17e en 18e eeuw met zijn prachtige schepen handelsbetrekkingen onderhield met Aziatische landen, kom je hier nog overal tegen.  

De Roode Steen is het markantste plein van Hoorn: een knooppunt van zes straten en stegen. Belangrijke verbindingswegen uit het binnenland kwamen hier bij elkaar, zoals het Grote Noord en het Grote Oost. Vroeger waren dit dijken, hetgeen goed te zien is aan de hoogte van de bestrating ten opzichte van de stegen die er op uitkomen.

Een paar mooie gebouwen zoals De Waag welke in 1609 in opdracht van Hendrick de Keyser gebouwd werd.

nederland 2016, hoorn, waag, roode steen

Het gebouw was het middelpunt van de kaasmarkten die vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw wekelijks werden gehouden, toen Hoorn als zeehaven minder belangrijk werd, maar als handelscentrum juist een grotere rol ging spelen.

nederland 2016, hoorn, statencollege, roode steenOok vinden we hier het Statencollege. Een 17e-eeuws gebouw waarin het bestuurscollege Gecommitteerde Raden in West-Friesland en het Noorderkwartier was gevestigd. Het hoofdgebouw met natuurstenen voorgevel in Hollandse renaissance-stijl dateert uit 1632.

 

 

 

nederland 2016, hoorn, jan pietersz coen, roode steenHier staat ook het Jan Pietersz. Coen. Hij was een Nederlands koopman, boekhouder-generaal (1613), directeur-generaal (1614) en vanaf 1617 de vierde gouverneur-generaal over alle bezittingen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) buiten de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

 

 

 

Aan Hoofd vinden we de Hoofdtoren en is een van de laatste verdedigingswerken van Hoorn die bewaard zijn gebleven.

nederland 2016, hoorn, hoofdtoren, hoofd

De toren is vernoemd naar het Houten Hoofd, die reeds in 1464 gebouwd is, en ontleent ook de naam aan deze steiger voor handelsschepen. De toren staat aan de haven van de stad.

nederland 2016, hoorn, hoofdtoren, hoofd

Hij werd in 1532 opgetrokken uit Goberganger kalksteen en baksteen. In 1614 verloor de toren haar verdedigingsfunctie en nam de Noordse Compagnie haar intrek in de toren. Naast de toren staat een standbeeld van de scheepsjongens van Bontekoe.

 

Bron: Wikipedia

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *