Noordelijk Scheepsvaartmuseum kijkt terug op een succesvol 2016

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum sloot 2016 succesvol af met in totaal 35.900 bezoekers. In 2015 wist het 34.100 bezoekers te bereiken.
Met de vaste opstelling, tijdelijke tentoonstellingen, museumschip de Emma, evenementen en activiteiten kwam het museum regelmatig in het nieuws. Publiekstrekkers het afgelopen jaar waren de tentoonstellingen de Klassieke Salon, Outsider Art – Boten , de Pelgrim en de Dame, Made in Stad – 5 Groninger bedrijven-100 jaar reclame en Land van Belofte. 60% van de bezoekers kwam van buiten de provincie Groningen en 15% uit het buitenland. Doordat het museum de laatste jaren met succes grote evenementen als WinterWelVaart en ZomerWelVaart organiseert, worden veel nieuwe mensen bereikt.

Hoogtepunten 2016
Zeer succesvol was de reclame-tentoonstelling Made in Stad over 100 jaar reclame van vijf Groninger bedrijven. Bezoekers typeerden de tentoonstelling over Hooghoudt, Ranja, Tiktak, Niemeijer en Fongers als puur jeugdsentiment en nostalgie. “Een feest der herkenning”. Met deze tentoonstelling heeft het museum veel mensen verleid tot een herhaalbezoek. De gasten waardeerden de tentoonstelling gemiddeld met een 7,9. In september werd voor het eerst een gratis avond speciaal voor stadjers georganiseerd. Hero Jan, derde generatie Hooghoudt, vertelde aan 150 mensen over jonge en oude jenever, slimme reclametechnieken en Groninger nuchterheid.

Gemeente Groningen, Stichting Monument & Materiaal en het Noordelijk Scheepvaartmuseum organiseerden samen de tentoonstelling de Pelgrim en de Dame. Ter gelegenheid van de 20e editie van het jaarboek Hervonden Stad werden archeologische vondsten en historische bouwmaterialen getoond. In juni toonde het museum in samenwerking met NOVO Kunst de tentoonstelling Boten. Verschillende outsider artists exposeerden hun kleurrijke en boeiende werk. Het was de eerste keer dat een museum in de stad Groningen outsider art liet zien. ZomerWelVaart trok 15.000 bezoekers en op grote broer WinterWelVaart kwamen maar liefst 30.000 mensen af.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *