Noorderzijlvest zet gemalen uit

groningen-oldehove-electra-1Vanaf vandaag begint het waterschap Noorderzijlvest met het uitzetten van gemalen. Het waterschap heeft speciale aandacht voor bekende schaatsroutes. Door het minimaal draaien van gemalen komt het water in de Groningse boezem tot rust. Weinig stroming bevordert de ijsaangroei en zo ook de mogelijke schaatspret op natuurijs.

 

Het uitzetten kan omdat al veel water is afgevoerd en het (in het noorden) droog weer is. Het waterschap verwacht morgen een vaarverbod af te geven voor de vaarwegen die het beheert.

Handmatig stopzetten

Vandaag en morgen zet Noorderzijlvest diverse gemalen handmatig uit. Het gaat vooral om gemalen langs bekende schaatsroutes, zoals de route van de Noorder Rondritten. Of gemalen uit kunnen is ook afhankelijk van hoeveel water er nog moet worden afgevoerd. De ene polder is natter dan de andere. De waterafvoer in natte polders moet doorgaan om mogelijke wateroverlast te voorkomen.

Vaarverbod

Het waterschap verwacht morgen een vaarverbod af te geven voor de vaarwegen die het beheert. Dit om te voorkomen dat schepen het ijs kapot varen en daarbij kades beschadigd. Noorderzijlvest is beheerder van vrijwel alle recreatievaarwegen in Noord en West Groningen, Noord-Drenthe en het Friese deel van het Lauwersmeer. De provincie beheert het Reitdiep, het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal en kan daar een vaarverbod afgeven. Een vaarverbod wordt in overleg met de provincie Groningen en waterschap Hunze en Aa’s afgekondigd.

Schaatsers: pas op bij gemalen!

Zodra het ijs dik genoeg is om te schaatsen, blijf dan altijd uit de buurt van gemalen. Het ijs is hier zwakker dan op andere plekken vanwege de stroming van het water onder het ijs. Het gemaal trekt het water aan en daarmee slijt het ijs van onder af. Dit is vaak slecht te zien vanaf het oppervlak maar maakt het ijs wel verraderlijk. Pas dus altijd op met schaatsen bij gemalen!

Acties van dag tot dag

Noorderzijlvest bekijkt van dag tot dag welke maatregelen voor de schaatssport genomen kunnen worden. Via de website en @noorderzijlvest verschijnen updates over onze vorstmaatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *