Onderzoek naar erfelijke gebreken Labrador Retriever en Perzische kat

huisdierenDe Labrador Retriever en de Perzische kat worden toegevoegd aan het onderzoek naar schadelijke raskenmerken en erfelijke gebreken bij honden en katten. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer
Bij de Labrador Retriever komt onder meer heup- en elleboogdysplasie en oogaandoeningen voor. De Perzische kat kampt met ademhalings-, nier- en oogproblemen.

Eerder is al aangekondigd dat de Franse Bulldog en de Chihuahua onderzocht worden naar schadelijke raskenmerken en erfelijke gebreken.

 

perzische-kat Deze rassen worden veel gehouden. Met name ademhalings- en geboorteproblemen en de pijnlijke aandoening syringomyelie, waarbij het ruggenmerg wordt aangetast. Daarnaast komen bij deze rassen ook nog andere erfelijke aandoeningen voor die hart-, oog- en orthopedische problemen kunnen veroorzaken.

Fokkerij

Om misstanden in de fokkerij aan te pakken wil de staatssecretaris jaarlijks onderzoek laten verrichten naar welzijns- en gezondheidsproblemen bij dierrassen. Doel is het in kaart brengen van veelvoorkomende schadelijke raskenmerken en erfelijke gebreken. De betrokken rasverenigingen kunnen dan worden aangesproken op hun rol en verantwoordelijkheid in de aanpak van deze problemen.

De resultaten van de onderzoeken van de Franse Bulldog en Chihuahua worden rond de jaarwisseling verwacht. De komende jaren wordt het onderzoek voortgezet bij andere rassen.

Bron: Rijksoverheid

1 gedachte op “Onderzoek naar erfelijke gebreken Labrador Retriever en Perzische kat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *