Ontwikkelingscompetitie hoekpand Grote Markt barst los

groningen-centrum-oostwand-hoek-poelestraat-1Voor het hoekpand Grote Markt-Poelestraat schreef de gemeente Groningen een ontwikkelcompetitie uit. Drie ontwikkelaars doen mee. U heeft een stem in de architectuur van het gebouw. Jij kunt als inwoner van onze stad deelnemen aan een publieksenquête over het hoekpand Grote Markt/Poelestraat. Vanmiddag werd één van de favorieten gepromoot.

Een plan waarbij omgeving, architectuur en programma in elkaar grijpen. Een plan
dat de balans vindt tussen elegant en uitdagend, uitnodigend en kwaliteit. Een plan waar Groningen klaar voor is!

clipboard

De positie tussen de Oosterstraat, Poelestraat, Grote Markt en Nieuwe Markt vraagt om functies die de brug slaan tussen de verschillende karakters van deze straten en pleinen. Een brug tussen de schaal van de Grote Markt en die van de Poelestraat, tussen de dagelijkse boodschappen en het nachtleven, tussen het opdoen van kennis en het eten van een snack.

De Grote Markt wordt gezien als de huiskamer van de stad. Een intieme stadskamer met scherpe begrenzingen. Deze begrenzingen zijn sterk aan verandering onderhevig gebleken. De Wederopbouw architectuur nam een stap terug ten einde de Martinitoren een prominentere plek in te laten nemen. Met het hernemen van de rooilijnpositie van voor de oorlog, zoals vastgesteld in het huidige bestemmingsplan, wordt meer waarde toegekend aan de Nieuwe Markt en het Groninger Forum.

Klik hier om aan de enquête deel te nemen.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *