Oostenrijk Wenen – Schloss Schönbrunn

oostenrijk 2015, wenen, schloss schonbrunn

Recentelijk bezochten we de mooie stad Wenen en brachten onder meer een bezoek aan het Schloss Schönbrunn, één van de belangrijkste culture erfgoederen van Oostenrijk. En zoals we merkten een drukbezochte bezienswaardigheid met zeker 8000 bezoekers per dag.

Het paleis ligt in het westen van de stad in de wijk Hietzing. Tot 1642 stond hier de Katterburg, een landgoed van de Weense burgemeester. De naam Schönbrunn zou teruggaan naar keizer Matthias, die hier tijdens de jacht een mooie bron gezien zou hebben. Tegenwoordig telt het paleis 1441 kamers in alle soorten en grootten.

In 1996 werden paleis en tuinen door de UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

Alle foto’s van Schloss Schönbrunn: klik hier

Bij Schloss Schönbrunn bevindt zich de Gloriette, een bouwwerk dat de slottuin afsluit. De sculpturen in het park zijn grotendeels van Wilhelm Beyer en enkele van Franz Anton Zauner en Johann Baptist Hagenauer.

Wij bezochten tijdens onze tour het paleis voor de 40 pronkkamers op de bel-etage en de kroonprinsentuin en de orangerietuin. Binnen het paleis is filmen en fotograferen helaas niet toegestaan.

Van grote betekenis voor de aanleg van de tuinen van Schönbrunn is de Leidse hovenier Adriaan Steckhoven geweest. Deze werd in 1753 – waarschijnlijk op aanraden van de eveneens uit Leiden afkomstige dr. Gerard van Zwieten (leerling van de beroemde Boerhaave), die de lijfarts was van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, benoemd tot directeur van de tuinen van Schönbrunn.

Meer informatie: Wikipedia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *