Op naar een veilige en gezellige jaarwisseling

paddepoel-oud en nieuw-voermanstraat-1De jaarwisseling staat voor de deur. We tellen gezamenlijk af naar 2015. De meeste mensen maken van de viering van oud en nieuw een leuk feest. Toch zijn er ook mensen die het feest voor anderen bederven. De gemeenten, de hulpverleningsdiensten, de Politie en het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland hebben afspraken gemaakt over de aanpak tijdens de jaarwisseling in de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe. Om de jaarwisseling zo gezellig en veilig mogelijk te laten verlopen, doet de politie ook een beroep op de medewerking van u als bewoner.

Uw hulp

Naast het veilig afsteken van vuurwerk en het nemen van maatregelen om schade te voorkomen, is er nog een belangrijke rol voor u weggelegd: elkaar aanspreken als grenzen overschreden worden. Want ook tijdens de jaarwisseling zijn er grenzen. Het is belangrijk om direct de politie te alarmeren als u getuige bent van geweld of vernielingen. Tijdens de jaarwisseling kunnen daders van bijvoorbeeld geweld, brandstichting of vernieling worden aangehouden doordat mensen direct via 112 de politie bellen. Als de dader(s) nog in beeld zijn alarmeer de politie via 112 en anders via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Een goed signalement helpt om de dader(s) te pakken. Daarnaast lost de politie veel zaken op, maar ontbreekt nogal eens een aangifte. Doe daarom altijd aangifte. Vergeet niet om uw deuren en ramen goed af te sluiten als u de buren een hand schudt na 00.00 uur.

Wanneer treedt de politie op?

De politie handhaaft de feestelijke sfeer en de openbare orde en veiligheid. ‘Vriendelijk als het kan, streng als het moet’ is de strategie. De politie treedt op als er gevaar voor personen en/of goederen is, als wegen verstoord of belemmerd worden en als er misdrijven gepleegd worden. Ook het voorkomen van en optreden tegen geweld gericht op politiemedewerkers en andere hulpverleners heeft prioriteit.

Meld verdachte situaties

De opslag van illegaal vuurwerk levert vaak levensgevaarlijke situaties op. Ziet u ook veel ‘verkeer’ in en rond loodsen of andere opslagruimten waar normaal niemand komt? Treft u in een woning opgeslagen (illegaal) vuurwerk aan? Bel dan de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Aangifte van schade

Wanneer daders van vernielingen worden aangehouden en bekeurd, draaien ze ook op voor de schade. Dat kan alleen als aangifte wordt gedaan. U kunt voor de meeste incidenten aangifte doen via politie.nl.

 Ook kunt u bij het politiebureau terecht na een telefonische afspraak via 0900-8844.

Openbaar Ministerie verhoogt strafmaat tijdens jaarwisseling

In alle arrondissementen worden de zaken die zich daarvoor lenen via de ZSM-werkwijze afgedaan. Afhankelijk van het soort zaak doet het OM deze zelf af met een boete of taakstraf, of brengt het verdachten voor de rechter in een (super)snelrecht- of reguliere zitting. Het OM zal daarbij zwaardere sancties opleggen en eisen. Het OM hanteert in jaarwisseling gerelateerde strafzaken hogere geldboetes, taakstraffen en gevangenisstrafeisen. De strafmaat zal in alle Oud & Nieuw-zaken 75 procent hoger liggen dan anders. Indien er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer) verhoogt het OM de strafmaat daarnaast met 200 procent. Juist zij zorgen voor de veiligheid van een ieder tijdens Oud & Nieuw en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Mensen die hen belagen, worden in beginsel voor de rechter gebracht, en kunnen erop rekenen dat het OM een gevangenisstraf zal eisen. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. Ook zal het OM forse straffen eisen tegen iedereen die illegaal (zwaar) vuurwerk importeert, verhandelt, maakt en afsteekt. Dit brengt grote schade toe en zorgt voor veel onveiligheid en overlast. Overtreders komen er niet vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf krijgen. Opgelegde gevangenisstraffen zullen zoveel mogelijk aansluitend op de (super)snelrechtzitting worden uitgezeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *