Op weg naar 4 Mei | Stolpersteine gelegd ter herinnering aan de familie Bollegraaf

Vandaag, donderdag 18 april, werden er stolpersteine gelegd in de Folkingestraat  bij huisnummer 10 en 35. Bij nummer 35 een herdenking aan de familie Bollegraaf in het bijzijn van loco-burgemeester Mirjam Wijnja. Onder de aanwezigen families uit Canada en Noorwegen. Dertien familieleden zijn in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd en vermoord.Alle foto’s van deze bijeenkomst: klik hier 

Voorafgaand aan de onthulling werd de maker van het boek Alfred Alferink uit Nijverdal bedankt voor het verzamelen van de historie van de Bolly Band waarvoor hij het eerste exemplaar mocht ontvangen.

Een aantal jaar geleden waren Ger Bollegraaf, Ruurd Hummel-Bollegraaf, Ina Tempel-Bollegraaf en Martha Nieswaag begonnen met het uitzoeken van de familiegeschiedenis van de Bollegraaf-tak en voor de oorlog in de Folkingestraat woonde en leefde.

Waarnemend burgemeester Mirjam Wijnja sprak over de geschiedenis van de familie Bollegraaf wat begon met een kleine muziekadvertentie advertentie uit het Nieuwsblad van het Noorden van 7 juli 1938. ‘Wegens vertrek, zo goed als nieuw een bas, een compleet slagwerk, een trompet, een altsaxofoon, Bollegraaf Folkingestraat 35.’ We weten waar het toe geleid heeft. Vandaag vertellen we hun verhalen wel en misschien is dat wel meer dan ooit nodig in een tijd waarin zich opnieuw onheilstijdingen aandienen waarin onbegrip, haat en ontmenselijking aan de orde van de dag zijn, en waarin het soms zoeken is naar dialoog, liefde een verbroedering.

 

Het is onze opdracht daarnaar te blijven zoeken en het plaatsen van de struikelstenen helpen daarbij in het terugkrijgen van hun naam en bestaansrecht, ook al is het maar even, en tegelijkertijd worden we daarmee herinnerd aan het onvatbare dat hier gebeurd is.En we worden gewaarschuwd dat er soms maar heel weinig voor nodig is, dat er soms maar heel weinig tijd nodig is om van een gelukkig, plezier makende doodgewone familie niets te laten overblijven dan een advertentie en een foto.

De bijeenkomst eindigde met een gedicht:

Dertien Stolpersteine

Simon Bollegraaf (1875 Slochteren – 1942 Auschwitz) en Grietje Levitus (1880 Musselkanaal – 1942 Auschwitz). Zij kregen zeven kinderen: Claartje Bollegraaf (1904 Groningen – 1944 Auschwitz) x Izak van der Wijk (1900 Groningen – 1945 Schwarzheide). Kinderen: Jozef (1933 Groningen – 1944 Auschwitz) en Grietje (1938 Groningen – 1944 Auschwitz
Berendina Bollegraaf (1906 Groningen – 1942 Auschwitz)
Jacob Bollegraaf (1909 Groningen – 1943 Auschwitz)
Levie Bollegraaf (1914 Groningen – 1943 Auschwitz)
Abraham (Bram) Bollegraaf (1915 Groningen – 1943 Auschwitz)~
Saartje (Selma) Bollegraaf (1918 Groningen – 1942 Auschwitz)`
Aron van Leeuwen musicus (1903 Den Haag – 1943
Ruben Bollegraaf (1920 Groningen – 1943 Auschwitz)

Alle foto’s van deze bijeenkomst: klik hier 

Lees ook Palestijnse vlaggen zorgen voor nodige onrust: klik hier 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *