Open boerderijdagen bij de familie Elzinga in Onderdendam

Afgelopen vrijdag 11 mei (de dag na Hemelvaart) en maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag) openen 57 boerenfamilies tussen 10:00 en 16:00 uur hun staldeuren, zodat jong en oud kan zien en beleven waar de melk vandaan komt. Fotograaf Jan Hendrik van der Veen ging naar Onderdendam en bezocht de open boerderijdag van de familie Elzinga aan de Warffumerweg.

Siete(64) en Sybrigje(62) wonen op het melkveebedrijf en Siete werkt nog volop mee. Sybrigje springt bij als het nodig is en werkt als juf op de basisschool. Sjouke(37), Annemarie(38) en Jeroen(5) wonen op de tweede locatie waar ook het jongvee gehouden wordt. Op het melkveebedrijf worden 170 koeien gemolken en zijn er 130 stuks jongvee die allen van april tot oktober buiten lopen. Daarnaast heeft de stal een lichtdoorlatend dak waardoor de koeien veel daglicht krijgen.

Naast het verzorgen van de koeien zet de familie zich ook in voor de weidevogels, door het gras pas later te maaien zodat de vogels meer ruimte hebben om hun jongen groot te brengen. Twee kleine windmolens zorgen voor het opwekken van alle stroom die de familie nodig heeft. Boerin Annemarie: “Het mooiste aan ons werk als Campina Veehouders vinden we dat je met je eigen ideeën een mooi product kan produceren”.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *