Open dag De Poort in het voormalig klooster Moesstraat

groningen-noorderplantsoen-moesstraat 20-de poort -1Vandaag stond de open dag van Cursuscentrum voor zingeving en spirituele groei De Poort op de agenda. Een centrum in de buurtwijk Noorderplantsoen en wel in de Moesstraat nummer 20.

De Poort

Begin jaren tachtig was er een groepje enthousiaste mensen dat de droom had een centrum voor spiritualiteit te beginnen in het noorden van het land. Een plek voor stilte, verdieping en ontmoeting. Het klooster in de Moesstraat paste bij die droom en er werd contact gelegd met Terebint. Dat kwam goed uit, want de mensen van de Terebint wilden graag zenmeditatie leren beoefenen. Het contact groeide en in 1989 kwam het tot de stichting van De Poort, Centrum voor Spiritualiteit. Sindsdien worden er cursussen, lezingen, dagen en weekenden gehouden voor mensen die zoeken naar diepgang en betekenis in hun leven. Het is een plek van verdieping, vorming en ontmoeting geworden, nu al meer dan twintig jaar. Vanuit verschillende invalshoeken is er aandacht voor de geestelijke weg en hoe deze vorm krijgt in ons dagelijks leven. Er zijn cursussen in de christelijke mystiek en spiritualiteit, in kabbala, zenmeditatie, yoga, maar ook in creatieve vormen zoals schilderen, zang en dans. Sinds enkele jaren kent het klooster nieuwe bewoners, acht studenten die een leefgroep (convivium) vormen vanuit de christelijke studentenstichting Ruimzicht, die in het land acht van zulke huizen kent. Voor informatie zie www.centrumdepoort.nu.

groningen-noorderplantsoen-moesstraat 20-de poort -2Tijdens deze open dag een ontmoeting met Manja Ben-Chaim, Valk. Zij geloofd dat een portret emotionele waarde heeft en een portret is ook heel persoonlijk en speciaal. Haar streven is om kunst te maken dat voor iedereen betaalbaar is.

groningen-noorderplantsoen-moesstraat 20-de poort -3Maakten we kennis met Jechida, Joods cultuur en wijsheidtradities, waar thema’s uit de Joodse cultuur en wijsheidstradities centraal staan, van Jiddische zang en klezmer tot de achtergronden van Joodse tradities en kabbala.

Stemstudio Lies van der Bij,groningen-noorderplantsoen-moesstraat 20-de poort -4 waar het werken aan je stem zelfvertrouwen en ontspanning geeft. Door ademoefeningen en speelse zang/stemoefeningen krijg je een groter stembereik en meer stemvolume. Zowel voor mensen die hun stem willen ontwikkelen, als voor mensen die graag weer zingend door het leven willen.

groningen-noorderplantsoen-moesstraat 20-de poort -5Bespraken we de najaarswandeling die op 14 september plaats gaat vingen. Vanaf het hoofdstation Groningen per bus naar Haren, om vervolgens over rustige wegen en paden naar het voormalige klooster Yesse te lopen.

Alle foto’s van de open dag: klik hier

En zo kunnen we nog vele onderwerpen aandragen. Op de site vind u alle informatie en de vele mogelijkheden zoals open avonden, films, muziek, bezinning, meditatie, mystiek, yoga, zang en stem, beweging en dans, tai chi, boeddhistische meditatie etc.

Een warme ontmoeting vanmiddag in dit centrum voor zingeving en spirituele groei.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *