Open Raad Groningen een goed nieuw initiatief

open-raad-van-de-groningse-gemeenteraad-2926Tijdens het inspiratiefestival Let’s Gro stond vandaag de Open Raad op de agenda. Stadjers presenteerden hun voorstel voor hun straat, wijk of hele stad. Zij presenteerden tijdens de raadsvergadering hun ideeën met  kans op het adopteren van hun plannen door de raadsleden met het uiteindelijke doel de ideeën echt uit te voeren.

De gemeenteraadsfractie van de SP in Groningen was niet aanwezig. De SP ziet grote bezwaren bij deze vorm van zeggenschap en kiest voor een andere vorm om Stadjers te betrekken. Helaas om technische redenen was dit nieuwe initiatief niet live te volgen. Onderzocht wordt nog of een herhaling van uitzending mogelijk is.

De bekende Groningse cabaretier Arno van der Heijden zorgde voor een dynamische noot bij de Open Raad. Burgemeester Peter den Oudsten zat als voorzitter van de gemeenteraad de Open Raad voor.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft het experiment van de Groningse gemeenteraad tot het Praktijkvoorbeeld van Maand uitgeroepen. Bij de Open Raad bepalen niet politici de agenda, maar de inwoners van Groningen. “Een voorbeeld van een nieuwe, inspirerende en effectieve aanpak”, aldus de koepelorganisatie van alle Nederlandse gemeenten.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *