Open tuberculose Martini Ziekenhuis

groningen-martiniziekenhuis-1Bij een medewerker van het Martini Ziekenhuis is dit weekeinde open longtuberculose geconstateerd. De medewerker is onmiddellijk in isolatie opgenomen en gestart met een op tuberculose gerichte behandelingskuur. De medewerker kwam medio december met klachten terug van vakantie, heeft nog drie dagen gewerkt en zich daarna ziek gemeld.

 

Alle collega’s en de 16 patiënten met wie de medewerker gedurende die dagen in contact is geweest, zijn uit voorzorg in samenwerking met de GGD geïnformeerd en worden onderzocht. De GGD Groningen screent de verdere sociale contacten van de betreffende medewerker.

Voorzorgsmaatregelen
De volgende voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Medewerkers en patiënten die niet ingeënt zijn tegen tuberculose worden begin februari opgeroepen voor een Mantoux-test. Dat is een prikje in de huid van de arm die na drie dagen wordt afgelezen. Vanwege de incubatietijd kan dan pas besmetting met tuberculose worden geconstateerd. Medewerkers en patiënten die wel een inenting hebben gehad, worden in de tweede week van februari opgeroepen voor een thoraxfoto. Patiënten die niet door het ziekenhuis en/of GGD zijn benaderd, vallen niet in de risicogroep.

Tuberculose
Tuberculose is een besmettelijke infectieziekte. De bacterie is overdraagbaar als iemand met open longtuberculose de bacterie uithoest en de ander de bacterie inademt. De kans is bij gezonde mensen uiterst gering dat de ziekte tuberculose zich ontwikkelt.

Voor meer informatie over tuberculose kunt u bellen met de GGD, telefoonnummer 050-367 4100.

bron: martini ziekenhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *