Opgefokt FC Groningen verliest van zichzelf | Mistersnooker

 De altijd beladen noordelijke voetbalderby tegen SC Heerenveen verloor FC Groningen (4-2) en dat was vooral te wijten aan het opgefokte en onbezonnen gedrag van enkele Groninger spelers. Zo werden Timo Letschert en Tjarron Chery terecht met een rode kaart van het veld gestuurd. 

De jonge verdediger Timo Letschert toonde al vroeg in het duel aan dat hij niet opgewassen is tegen de druk die de derby kennelijk met zich meebrengt. In de buurt van de middellijn veranderde zijn rechterbeen in een ongeoorloofd scheermes. Letschert was trouwens niet de enige Groninger die ongedisciplineerd tekeer ging.
Wat bijvoorbeeld Tjarron Chery bezielde om zijn tegenstander een klap in de nek te geven – met een tweede gele kaart kon hij ook vertrekken – zal wel altijd een raadsel blijven. Hij zorgde er in elk geval voor dat de goal die de ingevallen Zivkovic scoorde terecht werd afgekeurd. Chery dupeerde met zijn onbegrijpelijke actie niet alleen zichzelf maar ook het team.
Nee, de Trots van het Noorden maakte in Heerenveen een meer dan opgefokte indruk. Behalve de beide rode kaarten incasseerde het elftal ook nog een handvol gele kaarten. In de gebruikelijke wedstrijdevaluatie zal trainer Erwin van de Looi moeten concluderen dat zijn jonge equipe onvolwassen opereerde en dat is nog zacht uitgedrukt.
Was er dan helemaal niets positiefs te melden? Jawel hoor, neem bijvoorbeeld de enige dertiger in de ploeg, Nick van der Velden, die bij vlagen als een jonge god voetbalde in de spits. Hij liet zien waarom Van de Looi aan hem de voorkeur gaf in de meest vooruitgeschoven positie boven Texeira, Zeefuik en Zivkovic. Zijn zelfvertrouwen bleek vooral uit de benutte strafschop die hij met een stiftje nam.
Ook de vorig seizoen nog verguisde Kostic demonstreerde in het volle Abe-Lenstrastadion zijn voetbalvaardigheden. Maar in de arena, waar strijd de boventoon voerde, bepaalden andere factoren de uitslag in de voor de Groningers dramatisch verlopen derby. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, bleek dat FC Groningen vooral mentaal te zwak en te onervaren was om aanspraak te kunnen maken op de wedstrijdpunten.
Met een betere beheersing van de vechtlust en met iets meer mentale weerbaarheid zou de uitslag er ongetwijfeld anders hebben uitgezien. En dat zal deze week zeker ter sprake komen in de gesprekken die Van de Looi met diverse spelers zal gaan voeren.
Voetbalanalyse van Mistersnooker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.