Paasprocessie Russisch Orthodoxe Parochie Groningen

groningen-centrum-ganzevoortsingel-processie (2 van 9)Tegen half twaalf gisteravond begon de middernachtdienst bij de Russisch Orthodoxe Parochie aan de Ganzevoortsingel. De lampen werden aangestoken en alle mensen stonden met brandende kaarsen. Vanachter de ikonostase (scheidingswand met ikonen) klonk het engelenlied van de opstanding. De drie deuren in de wand gingen open en de priesters verschenen met het kruis, de Paasikoon en drie brandende kaarsen. Allen gingen vervolgens naar buiten in processie.

Vanaf dat moment is het kerkgebouw zelf als een graf, maar door de ramen is het licht al zichtbaar. De priester klopte met zijn staf op de deur en het koor van priesters hief een beroemd paaslied aan: ‘Christus is opgestaan uit de doden.

In zijn dood heeft Hij de dood overwonnen en geeft Hij leven aan hen die ontslapen zijn’. Dat is het moment, waarop de deur wordt geopend, dus het graf opengaat en de opstanding van Christus wordt gevierd. Klokken gaan beieren. De mensen wensen elkaar een gezegend Pasen met zinnen als: ‘Christus is opgestaan’ en ‘De Heer is waarlijk opgestaan’. De vreugde van Pasen breekt los.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *