Palmzondag bij Orthodoxe parochie Groningen

Vandaag, zondag 28 april, werd de Palmzondag in de Orthodoxe Kerk gevierd. Palmzondag wordt de intocht van de Heer in Jeruzalem genoemd. Het is een van de Twaalf Hoogfeesten van het liturgisch jaar, en het begin van de Goede Week. De dag ervoor is Lazaruszaterdag en herdenkt de opstanding van Lazarus uit de dood.

Om half elf Chrysostomosliturgie. Deze liturgie is de Goddelijke Liturgie of Heilige Liturgie die in de meeste oosterse christelijke rituelen voor de eucharistiedienst wordt gebruikt. De Grieks-katholieke en orthodoxe kerken zien de goddelijke liturgie als iets dat de tijd en de wereld overstijgt.

Na de viering vond er een Palmprocessie in het centrum van Groningen plaats.

Sinds 1968 bestaat er in Groningen een Russisch-Orthodoxe parochie, deel uitmakend van het patriarchaat van Moskou. De Russisch-Orthodoxe Kerk behoort, net als de Grieks-Orthodoxe Kerk, de Servisch-Orthodoxe Kerk, de Roemeens-Orthodoxe Kerk en andere orthodoxe landskerken tot de Oosters-Orthodoxe Kerken.

Zij zijn de voortzetting van de traditie van de ongedeelde christelijke kerk van de eerste eeuwen, die in 1054 gescheiden werd in enerzijds de Oosters-Orthodoxe Kerken en anderzijds de Rooms-Katholieke Kerk.

Alle foto’s op de fotosite: klik hier Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *