Pieterburen roept op zeer voorzichtig rondom zeehonden te zijn

natuur-zeezoogdieren-zeehonden-punt van reide-6Deze maand werden er honderden Gewone zeehonden (Phoca vitulina)  dood gevonden langs de Deense en Duitse kust. Onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met de Universiteit diergeneeskunde in Hannover heeft nu uitgewezen dat de dieren zijn gestorven aan een influenza virus. Het virus heeft Nederland nog niet bereikt, maar het wordt niet uitgesloten dat ook hier honderden dieren zullen sterven.

natuur-zeezoogdieren-zeehonden-3Sinds begin oktober werden er in totaal 350 Gewone zeehonden (Phoca vitulina) dood aangetroffen op Helgoland, Sylt, Föhr en Amrum. 17 Dieren uit verschillende locaties werden voor onderzoek naar de Universiteit Diergeneeskunde Hannover gebracht, waar ze onderzocht werden door Duitse en Nederlandse wetenschappers. Ab Osterhaus, viroloog en voorzitter van de wetenschappelijke raad van de Zeehondencrèche Pieterburen, zegt hier over: “Ons onderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om een influenza variant. We houden er rekening mee dat het zich door het hele Waddengebied zal verspreiden.”

De onderzoekers hebben al snel vastgesteld dat het niet gaat om het zeer dodelijke zeehondenvirus, dat in 1988 en 2002 de zeehondenpopulatie destijds halveerde. De eigenschappen van dit influenza virus zullen nog nader moeten worden onderzocht. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden voor vaccinatie binnen de opvang.

Er is nog geen geval bekend van overdracht op de mens, maar dat kan bij dit type virus nooit helemaal worden uitgesloten. De Zeehondencrèche vraagt eenieder om zieke en dode dieren bij hen te melden. Daarnaast benadrukt ze dat er (net als altijd) afstand moet worden gehouden van zeehonden en honden aan te lijnen.  Zo wordt de overdracht van pathogenen voorkomen.

De specialisten van de Zeehondencrèche Pieterburen en haar wetenschappelijke raad, de VESAC (Vetenary, Ethical & Scientific Advisory Committee), gaat deze week in gesprek met het ministerie rondom deze uitbraak. De Zeehondencrèche heeft niet de financiële middelen om honderden dieren te bergen en de volksgezondheid te waarborgen. Aan het ministerie zal  zo nodig steun worden gevraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *