Ploeg ID3 beheerder voorterrein Suikerfabriek

suikerunieVoor 10-15 jaar initiatieven aanjagen en bundelen

Aan initiatieven en plannen geen gebrek. Op het gebied van creatieve industrie, duurzaamheid, energie, voedsel én feesten en partijen. Zo langzamerhand werd de behoefte om samenhang aan te brengen in deze verscheidenheid steeds groter. Dit deed het college van burgemeester & wethouders besluiten een beheerder aan te stellen. Uit twee serieuze gegadigden gaf het college de voorkeur aan Ploeg ID3. Gemeente en Ploeg ID3 gaan nu met elkaar in gesprek om te komen tot een definitieve overeenkomst.

In juli 2014 besloot het college van burgemeester & wethouders op zoek te gaan naar een beheerder voor het verharde deel van de Suikerfabriek met opstallen. Op dit gebied van ongeveer 20 hectare staan het zeefgebouw, de werkplaats en de schoorsteen. De voormalige vloeivelden en de weilanden ten noorden van de Peizerweg houdt de gemeente in eigen beheer.

De toekomstige beheerder moet aan een aantal criteria voldoen:

  • Heeft ervaring met tijdelijk beheer en onderverhuur
  • Ziet investeringsmogelijkheden
  • Wil samenwerken met huidige (Groningse) initiatiefnemers, maatschappelijke organisaties, onderwijs- en culturele instellingen
  • Ziet mogelijkheden voor economisch rendementZiet mogelijkheden voor sociaal-maatschappelijk rendement.

Een aantal partijen werd uitgenodigd om mee te dingen naar de rol van beheerder. Twee partijen hebben van de uitnodiging gebruik gemaakt: Stichting Urban Settlement De Suikerspin met A sweet place to be – A hotspot to connect en Ploeg ID3 met Visie op de Suikerunie voor de Stad.

Na een lastige selectie – de beide voorstellen waren van hoge kwaliteit – geeft het college de voorkeur aan Ploeg ID3: in hun voorstel zijn de investeringsmogelijkheden iets groter en is de opbrengstpotentie voor de gemeente positiever. Daarnaast is hun stedenbouwkundig plan overtuigender en Ploeg ID3 creërt waarde aan de voorkant: de beoogde infrastructuur behoudt zijn waarde in de toekomst, ook na de 15 jaar.

Ploeg ID3 is een adviesbureau voor innovatieve gebiedsontwikkeling en grondexploitaties. In Visie op de Suikerunie voor de Stad werkt het bureau samen met deskundigen op het gebied van vastgoedontwikkeling, vastgoedbeheer, bouw en infrastructuur.

Foto: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *