Radiotherapie UMCG neemt nieuw bestralingsapparaat in gebruik

BestralingstoestelHet UMCG heeft onlangs een nieuw bestralingstoestel, een orthovolttoestel, in gebruik genomen voor de behandeling van patiënten met oppervlakkige tumoren, zoals huidkanker. Het voordeel van dit toestel is dat de straling die dit toestel opwekt, voorbij de tumor vrijwel geen schade meer toebrengt aan het gezonde weefsel.

Voor patiënten betekent dit dat zij minder kans op bijwerkingen hebben in de dieper gelegen weefsels, zoals de overmatige vorming van bindweefsel. Het bestralingstoestel is het enige in zijn soort in Noord-Nederland.

Het orthovolttoestel biedt nog een ander voordeel: doordat de kans op bijwerkingen vermindert, is het mogelijk een hogere stralingsdosis per keer te geven, waardoor patiënten minder behandelingen nodig hebben. Daarnaast heeft het toestel meer bewegingsvrijheid, zodat patiënten ook zittend bestraald kunnen worden.

Het nieuwe bestralingstoestel staat op de radiotherapie-afdeling van het UMCG in Groningen. Het UMCG verwacht er jaarlijks 100-150 patiënten mee te kunnen behandelen. De aanschaf van het nieuwe toestel past in de strategie van de afdeling om schade aan gezond weefsel als gevolg van bestraling zoveel mogelijk te beperken.

Bron en foto: UMCG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *