Regenboogvlag op de Martinitoren op Nationale Coming Outdag

groningen-centrum-oosterstraat-martinitoren-regenboogvlag-1Op vrijdag 10 en zaterdag 11 oktober hijst de gemeente Groningen om 08.30 uur de regenboogvlag in top op de eerste trans van de Martinitoren. Het uitsteken van de vlag maakt onderdeel uit van de Nationale Coming Outdag 2014. Op deze dag wil Groningen de aandacht vestigen op de acceptatie van transgenders, lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen (LHBT). Groningen doet dit samen met tientallen andere gemeenten, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en MOVISIE, het landelijke kennisinstituut voor sociale vraagstukken.

 

Sinds 2008 heeft Groningen afspraken met de rijksoverheid gemaakt over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van deze groep stadjers. Op vrijdag 10 oktober ondertekent de gemeente Groningen een nieuwe intentieverklaring over het LHBT-emancipatiebeleid samen met de minister van OCW, Jet Bussemaker in Nijmegen. In deze intentieverklaring zijn afspraken gemaakt met Groningen en de andere 41 regenbooggemeenten over de inhoudelijke en financiële ondersteuning door het rijk over de periode 2015-2017.

Regenboogweek
Jaarlijks viert Groningen rondom de Coming Outdag zijn eigen feestje: de Regenboogweek. Hierbij kunt u denken aan activiteiten zoals de talkshow Roze in Beeld, een regenboogviering in de Martinikerk, Diversity Day en een docentendiscussie. Ook is er aandacht voor anti-pestprogramma’s, een fototentoonstelling in de Openbare Bibliotheek en een spetterend slotfeest in restaurant De Kast.

Het hele jaar door
De Coming Outdag duurt een dag, maar de boodschap van de gemeenten geldt het hele jaar.

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de sport of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders.

Stadjers, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben hierbij een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT-ers te verbeteren. Als veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie achterblijven, zet Groningen zich in. De Coming Outdag vormt hierbij een zichtbaar jaarlijks statement.

Meer informatie over de activiteiten tijdens de regenboogweek is te vinden klik hier

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *